Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Traanloze Sunonions nu ook in Franse schappen

Gezien het succes van de proef die vorig jaar met de uien is gedaan, zijn de Sunions dankzij een partnerschap met Carrefour en Grand Frais nu overal in Frankrijk verkrijgbaar.

De Sunions , ontwikkeld door BASF Vegetable Seeds (merk Nunhems), zijn geselecteerd als finalist in de race om de SIVAL 2023 Varietal Innovation Trophy. Dit ras gele uien heeft de bijzonderheid dat het geen tranen opwekt en licht zoet en zeer knapperig is. De naam van het ras is een samentrekking van 'SUN' en '(on)IONS'. Hiervoor is gekozen, omdat "het consumeren van de Sunions geluk en zon in de keuken brengt", vertelt consumenten- en klantenmanager Frankrijk bij BASF Vegetable Seeds David Corré.

De Sunions  voldoen duidelijk aam de verwachtingen van consumenten
De resultaten van diverse enquêtes onder verschillende Franse consumenten hebben bevestigd dat de smaak en het aroma van de Sunions-uien ze tot zeer populaire producten maken, of ze nu rauw of gekookt worden geconsumeerd," legt David uit. Het ras is het resultaat van meer dan drie decennia inspanningen op het gebied van conventionele veredeling. "De Sunions voldoen duidelijk aan de verwachtingen van consumenten, vooral wat betreft wegnemen van één specifiek groot ongemak, namelijk het feit dat de bereiding van uien ogen vaak doen tranen. In een enigszins tegenstrijdige trend willen consumenten meer thuis koken, maar  ook dat dit koken gemakkelijker wordt. De Sunions bieden een oplossing en brengen smaak op het bord zonder te hoeven huilen tijdens het bereiden van een recept." De Sunions zullen dus waarschijnlijk ook veel nieuwe consumenten gaan interesseren: degenen die geen uien kochten om tranende ogen bij het klaarmaken ervan te vermijden.

Het Sunions®-concept bestaat al sinds 2017 in Noord-Amerika, de Verenigde Staten en Canada. In Europa is het concept in 2020 gelanceerd in Spanje, en eind 2021/begin 2022 zijn er ook tests met deze uien gestart in Frankrijk, Italië, het VK en Duitsland. Het  verkoopseizoen van de Sunions is door alle 5 Europese landen verlengd,

480 ton geoogst dit jaar
De Sunions geteeld uit een zadenras uit het Nunhems®-assortiment van BASF Vegetable Seeds, zijn vorig jaar in samenwerking met Condichef en via een testfase begin dit jaar op de Franse markt geïntroduceerd. "De testfase van begin 2022 heeft in de buurt van Clermont Ferrand (Midden-Frankrijk) plaatsgevonden op 1 hectare testgrond. Van de opbrengst kon 40 ton worden verhandeld. Na dit succes hebben we dit jaar de testgrond uitgebreid naar 10 hectare, om uiteindelijk een oogst van 480 ton te kunnen genereren", vertelt commercieel directeur en verkoopmanager bij Condichef Olivier Cassou. Dit jaar worden de Sunions®-uien echter ook nog in twee nieuwe regio's geteeld: de Loirevallei en de Drôme. "Het doel is om het telen van dit ras in verschillende gebieden in Frankrijk uit te proberen om zo een goede ontwikkeling van de gronden te kunnen garanderen", legt David uit.


De Sunions® worden geteeld en op de markt gebracht in samenwerking met Condichef / © BASF

"Carrefour en Grand Frais hebben hun vertrouwen in ons hernieuwd"
"Carrefour en Grand Frais, onze groothandelspartners hebben dit jaar hun vertrouwen in ons hernieuwd door onze producten overal in Frankrijk te verkopen", vertelt David. Het verkoopseizoen is net van start gegaan. Hoewel het vorige seizoen in februari was begonnen, zijn de Sunions® dit jaar eerder deze maand al in de winkels aangekomen. "Als dit seizoen een succes wordt, willen we onze teeltgebieden uit breiden om voor consumenten meer uienpartijen beschikbaar te hebben," besluit David.

Voor meer informatie:
David Corré, consumenten- en klantenmanager Frankrijk
BASF Vegetable Seeds 
www.sunions.fr 

Publicatiedatum: