Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Innovatieve waterbehandeling draagt bij aan optimaal schilproces"

Zweifel Pomy-Chips is al vele jaren de toonaangevende chipfabrikant in Zwitserland. Dagelijks worden tonnen grondstoffen van Zwitserse bodem verwerkt tot hoogwaardige, knapperige chips voor retailers  in heel Zwitserland. Voordat de meestal vuile knollen daadwerkelijk in productie gaan, worden ze gewassen, direct na aankomst. Voor dit waterintensieve wasproces vertrouwt Zweifel sinds ongeveer vijf jaar op het innovatieve recirculatiesysteem van VAM Watertech. 

Het water dat nodig is voor het wassen van de grondstoffen wordt met behulp van het systeem behandeld en gezuiverd. Het water wordt van het zand gescheiden door middel van additieven. "Uiteindelijk komt het heldere water eruit en gaat het terug in de kringloop. Dankzij deze nieuwe technologie beschikken we over schoon water voor de voorreiniging van de aardappelen, zodat in de volgende stap, namelijk de productie van frites, alleen een schone grondstof circuleert. Dit  draagt aanzienlijk bij tot een optimaal schilproces. De voordelen lopen door in het hele productieproces," meldt Markus Mutter, hoofd afvalwaterzuivering bij Zweifel Pomy-Chips AG en projectbegeleider van het eerste uur. 

Sterk geautomatiseerd en vrijwel onderhoudsvrij
Mede dankzij de intensieve ondersteuning van leverancier VAM Watertech kon de installatie zonder problemen in de bestaande processen worden geïntegreerd, zegt Mutter terugkijkend. "Het enige probleem was het gebrek aan ruimte. De nieuwe installatie is aanzienlijk groter dan het oude systeem. Met een of twee extra buizen konden we echter de hele lijn onderbrengen. Aanvankelijk moesten we wat ervaring opdoen in de productie, maar verder is de fabriek grotendeels geautomatiseerd en onderhoudsvrij, wat natuurlijk een meerwaarde biedt."

Uitbreiding van de lijn
Op basis van de eerste positieve ervaringen zou een uitbreiding van het waterbeheersysteem in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Mutter: "Het komt af en toe voor dat de grond van een teler meer zand bevat, afhankelijk van het teeltgebied en de grondsoort. Ik zou me kunnen voorstellen dat het systeem op een gegeven moment wordt uitgerust met een extra component om dit zand eruit te kunnen filteren en zo de kwaliteit van het water te verhogen. Voorlopig zijn we echter goed gepositioneerd met deze installatie en kunnen we ook reageren op productiepieken, zoals nu met de Kerst."

Zweifel als modelbedrijf
Ook het team van VAM WaterTech kijkt met plezier terug op de samenwerking. "Zweifel benaderde ons op een beurs en was meteen overtuigd van het systeem. Ze informeerden vervolgens bij een bestaande gebruiker naar het proces. Voor ons bestond de uitdaging erin om de afzonderlijke componenten correct te integreren, vooral omdat sommige ervan ondergronds moesten worden geïnstalleerd. Uiteindelijk hebben alle onderdelen hun plaats gevonden en werkt het proces naar volle tevredenheid. Inmiddels is Zweifel de showcase-onderneming voor de Zwitserse markt geworden en informeren veel geïnteresseerden en nieuwe klanten ter plaatse naar de voordelen en de meerwaarde van het proces."

Verdere informatie:
Markus Mutter
Zweifel Pomy-Chips AG
Regensdorferstrasse 20 
CH-8049 Zürich
Tel. +41 (0) 800 44 22 11
Fax +41 (0) 44 344 22 42
[email protected]
www.zweifel.ch

VAM WaterTech
Monsterweg 64
4454 AC Borssele 
Tel   :   +31 (0)113 - 655880
[email protected] 
www.vam-watertech.com 

Publicatiedatum: