Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zuid Afrikaanse pruimen concurreren met Italië"

Het eerste steenfruit van Zuid-Afrikaanse oorsprong is dit jaar uitzonderlijk vroeg verladen. De eerste pruimen, perziken, abrikozen en nectarines komen al begin december op de Europese markt. Met name de pruimen concurreren rechtstreeks met Italiaanse partijen, die misschien zelfs al vanaf week 2 in de Duitse retail verkrijgbaar zijn, aldus Christian Hencke, steenfruitspecialist en directeur van FFC Fresh Fruit Company uit Hamburg.


Links: Donkere pruimen van het ras Black Pearl
Rechts: De pruimenmix is erg popupair bij retailers

Het is vooral in het belang van overzeese importeurs om de middelste en latere rassen aan te bieden, die scoren met hoge Brix-waarden en een geweldige eetkwaliteit, zegt Hencke. "Retailers dringen nog steeds aan op een vroege start van het overzeese seizoen. Bij pruimen bijvoorbeeld komen de betere rassen pas begin/half januari uit. Tot overmaat van ramp zijn er vooral kleinere kalibers beschikbaar vanwege het zachte voorjaar en de vroege oogsttijd." In andere jaren had het vroege Zuid-Afrikaanse fruit in december bijna een monopolie, maar gezien de aanwezigheid van Italiaanse pruimen is er nu al sprake van afzet- en prijsdruk. "Al met al is de huidige vraag naar pruimen enigszins getemperd."


Carmingo-abrikozen

Voor wat nectarines en perziken betreft vindt het Zuid-Afrikaanse fruit een vrijgemaakte markt zonder enige concurrentie van Europese restpartijen. "We zijn ook vroeg in dit segment en tot nu toe verladen we vooral fruit van klein kalibers. Vooral bij nectarines vragen retailers specifiek om grote vruchten, wat ons voor grote uitdagingen stelt." De tweede helft van het verkoopseizoen (van week 2-3) zal beslissend zijn, vervolgt Hencke. "Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in middel- en late nectarinerassen. Vorig jaar verkochten ze tot week 15-16, hoewel de eerste Spaanse vruchten al beschikbaar waren. Dit was te laat en kwaliteitsproblemen kostten ons veel geld. We hopen dat we de zendingen dit jaar beter kunnen plannen." In tegenstelling tot de grote volumes nectarines zijn de perziken vooral een extra product.


Het ras Ruby Sun zal dit jaar de grootste volume uitmaken, met naar verwachting 1,6 miljoen verpakkingen. 

Abrikozen: Carmingo's in opmars
Ook de kleinere abrikozen van het kaliber M en S domineren het huidige aanbod, aldus Hencke. "Het areaal aan Carmingo-rassen, dat dit jaar vruchten zal dragen, is aanzienlijk uitgebreid. Deze abrikozen zijn relatief kort beschikbaar (week 3-9), maar doen het zeer goed en zijn kwalitatief zeer goed. Wij hebben dan ook hoge verwachtingen van het verkoopseizoen van dit jaar."

Green Red (watermeloenpruimen), een relatief nieuw ras, groenig van buiten, dieprood van binnen.

De regenval in Zuid-Afrika en de havenstakingen daar zetten de steenfruit-sector momenteel sterk onder druk. "In de Westkaap heeft de zware regenval bepaalde plantages aangetast, maar de verliezen zijn nog niet te voorzien en zullen pas in de tweede helft van het seizoen duidelijk worden. Voor veel telers is de regen echter een zegen, na een veel te droge winter." 

"Voeg daarbij de stakingen bij de Maersk terminal APM1+2 in de haven van Rotterdam, en dat is natuurlijk een pure ramp zo vlak voor de Kerst." Voor de rest is de huidige situatie op het gebied van zeevracht vrij stabiel, aldus Hencke. "De havenstakingen in Zuid-Afrika werden tijdig opgelost in oktober. Ook de containercapaciteit en de prijzen zijn momenteel stabiel, maar dat kan elk moment weer veranderen."

Groeitrend voor Zuid-Afrikaans steenfruit
In het algemeen heeft de Zuid-Afrikaanse steenfruitsector zich de afgelopen jaren snel geprofessionaliseerd, aldus Hencke. "De Zuid-Afrikanen liggen nu mijlenver voor op de Chilenen. Als importeurs hebben wij ook belangrijke ervaring opgedaan door bepaalde vruchten, voornamelijk nectarines, ter plaatse voor te rijpen en het fruit aan te bieden in een aantrekkelijke en zo milieuvriendelijk mogelijke verpakking. Dit maakte dat steenfruit onze sterkste productlijn is geworden." 

Beelden: FFC Fresh Fruit Company

Voor meer informatie:
Christian Hencke
FFC Fresh Fruit Company GmbH
Oberhafenstraße 1
Fruchthof, 2. Stock
D – 20097 Hamburg
Tel.: +49 40/32 52 97 – 28 / – 29
Fax.: +49 40/32 52 97 31
E-Mail: [email protected]        
www.freshfc.de          

Publicatiedatum: