Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Moldavisch zachtfruit iets gedaald, prijzen hoger

De oogst in 2022 van de belangrijkste producten in de Moldavische zachtfruitsector in Moldavië (aardbeien, frambozen, bramen, enz.) is met ongeveer 20% gedaald, en de exportcijfers zijn met 50% gedaald ten opzichte van vorig jaar. De uitvoer van vers Moldavisch zachtfruit bedroeg in 2021 5.170 ton en in 2022 slechts 2.780 ton. De export  van Moldavische aardbeien daalde in 2022 tot 1.400 ton en die van frambozen tot 633 ton. Dankzij een aanzienlijke stijging van de groothandelsprijzen is de daling van de uitvoer in monetaire termen echter niet zo groot: 126 miljoen MDL tegen 136 miljoen MDL (respectievelijk 6,6 en 7,1 miljoen dollar).

De import van verse bessen naar Moldavië (hoofdzakelijk blauwe bessen) bedroeg dit jaar 1.200 ton (78 miljoen MDL, 4,1 miljoen dollar). In 2021 was dat 935 ton (61 miljoen MDL, 3,2 miljoen dollar).

De export van bevroren bessen uit Moldavië is bijna niet gedaald, met 660 ton dit jaar tegen 700 ton vorig jaar. Tegelijkertijd is de uitvoer van bevroren bramen meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, naar 46 ton.

De gegevens werden gepresenteerd door Dimitrie Dodica, uitvoerend directeur van de vereniging van bessenproducenten "Pomușoarele Moldovei" tijdens een seminar over de resultaten van het bessenseizoen van dit jaar. Volgens de deskundige zal het land in 2023 de oppervlakte van de aardbeienplantages verder verkleinen, de hoeveelheid ingevroren bessen vergroten en zich heroriënteren op de EU-markt (voornamelijk Roemenië), alsook op de markten van de landen aan de Perzische Golf.


Voor meer informatie: east-fruit.com 

Publicatiedatum: