Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Deconinck, Denys Carrots:

"Beperkt aanbod zorgt voor relatief mooie prijzen op de wortelmarkt"

Tholen - Waar er over het algemeen gesproken wordt over een beperkt aanbod op de wortelmarkt, heeft Jan Deconinck van Denys Carrots mooie opbrengsten kunnen realiseren. "We zijn sinds vorige week klaar met rooien en ze zien er heel mooi uit", aldus Jan. "Op sommige percelen kunnen we zelfs spreken van 150 kisten per hectare. Dat is uitzonderlijk."

Denys Carrots, die het hele proces van teelt, wassen, verpakken, bewaren en verhandelen zelf in handen heeft, zet haar wortelen voornamelijk in Belgiƫ en Frankrijk af. "We hebben even gewacht met het rooien door de te hoge temperatuur en de droogte, maar de hele oogst is allemaal op tijd binnen in de koelcellen", vervolgt Jan. "In december kun je niet veel risico's nemen met de vorst, maar gelukkig waren we voorbereid." Het resulteert dan ook in een mooie prijs op het moment. "Eigenlijk sinds de zomer is de prijs al prima aangetrokken. Er is over het algemeen wat minder areaal en een mindere opbrengst. Bovendien zorgt de recente kou voor een goede vraag."

Deze vraag wordt ook een handje geholpen door de problemen in de kasgroenten. "Bij ons zijn de kosten uiteraard ook gestegen, maar het beperkte Belgische kasgroentenaanbod is voordelig voor de wortelen. Men grijpt toch sneller naar een worteltje. Ondanks dat het hoge prijzen zijn, blijven wortelen natuurlijk ook een goedkoop product." Toch blijft het, volgens Jan, koffiedik kijken. "Niemand weet hoe het eruit ziet in februari of maart. Men kan de euro maar 1 keer uitgeven en als het op is, is het op. Dan is er ook geen ruimte voor een wortel meer."

Het is op de wortelmarkt een groot contrast met vorig jaar. "Toen gaven we ze bij wijze van spreken weg. De markt was overspoeld en de prijzen lagen tegen de grond. Het was voor handelaren dan wel makkelijker om aan product te komen, want dit jaar is het voor velen een stuk lastiger om genoeg wortelen in stock te krijgen."

Hoe het richting volgend jaar zal gaan, blijft, zo stelt de handelaar, moeilijk te zeggen. "Er is geen garantie dat ze richting mei nog steeds relatief duur zullen zijn. Als Belgiƫ heb je daar ook niks over te zeggen, maar ben je afhankelijk van de situatie in de omringende landen. We zullen ermee om moeten gaan. Als ze duur zijn, moet je ze duur verkopen en als ze goedkoop zijn, moet je ze goedkoop verkopen. Je kunt de markt niet sturen. Vertrouwen hebben we desalniettemin wel. Als je geen vertrouwen hebt, kun je er namelijk beter mee stoppen. Met over het algemeen minder areaal en minder opbrengst ziet er echter positief uit."

Voor meer informatie:
Jan Deconinck
Denys Carrots
Grote Roeselarestraat 12
8760 Meulebeke
+32 477 40 44 27
[email protected] 
www.denyscarrots.be