Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjerk Nagel, Konaxx Onions:

"Uienmarkt verliest realiteitszin"

Tholen - "Wat er nu gebeurt op de uienmarkt gaat alle realiteitszin, business- en verdienmodellen te boven", zegt Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie. "De handel gunt iedereen een goede prijs, maar nu is het gewoon Russische roulette geworden."

"Wanneer je in het verleden een prijsstijging verwachtte ging je nog eens met een teler om de tafel om te onderhandelen over een bewaarvergoeding voor een bepaalde periode. Maar van enig beleid lijkt momenteel geen sprake meer. Er wordt momenteel 50 cent bij de boer betaald voor januari, terwijl de baalprijs vele centen lager is. Hier is zoveel geld mee gemoeid, het is gewoon levensgevaarlijk."

"Nog altijd is Afrika aan de markt en Senegal zal ook in de eerste week van januari nog een boot laden, maar er vallen momenteel ook in een rap tempo bestemmingen af. In 2018 waren de prijzen ook hoog, maar toen kwam het meer als een verrassing en nu reageert de rest van de wereld een stuk sneller. Hoe duurder de uien worden, hoe meer alternatieven zich aandienen. We krijgen nu al uien uit Egypte en Kirgistan en andere bestemming in het vroege voorjaar aangeboden."

"Persoonlijk verwacht ik dat we nu de top wel hebben bereikt en dat zowel de prijzen als de wekelijkse exportcijfers van januari tot maart iets zullen afzakken, waarna er mogelijk in het naseizoen nog wat kan gebeuren. Ik ben zeker geen pessimist, maar zoals de markt nu opgedreven wordt, is buiten alle normale bedrijfsvoeringen gerekend. Als de opbrengsten meevallen en men besluit elders maar een beetje meer te exporteren naar Europa, dan ziet het aanbod er al heel anders uit."

Ook kwalitatief heeft de verpakker zijn bedenkingen. "De partijen gaan hier en daar snel achteruit en we zien de tarra's gestaag oplopen, ongeacht uit welke hoek we laden." De volautomatische uiensorteermachine die het sorteer- en pakstation afgelopen zomer in gebruik nam, werkt naar tevredenheid. "De opstart viel niet mee, maar nu zijn we dik tevreden", besluit Tjerk.

Voor meer informatie:
Tjerk Nagel
Konaxx Onions
Kadal 32
9079 KW Sint Jacobiparochie
+31 (0)518 49 12 55
[email protected]       
www.konaxx.nl