Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regen, hagel en kou zorgen voor vrij lege druivenmarkt

Het piekseizoen van Peruaanse pitloze druiven is in week 38 van start gegaan, maar het land oogst vrijwel jaarrond druiven. Er wordt altijd wel iets geladen voor de export.

"In week 42 arriveerden voornamelijk zwarte pitloze druiven in het VK. Daarna was het de beurt aan rode pitloze en rond week 44/45 aan witte pitloze", zegt John Fox, productmanager Druiven bij Pacific Produce.

Kouder weer dan normaal in Piura zorgde voor een uitstel van één of twee weken. De telers wachtten tot de Brix zou stijgen. De programma's liepen dus wat vertraging op. De volumes zijn evenwel goed en ook de maatvoering is normaal.

"Toen men de programma's naar Europa begon te organiseren, stond de Amerikaanse dollar erg sterk in vergelijking met de pond en de euro. Ook de verzendkosten waren hoog. Omdat de prijzen in euro’s relatief hoog lagen, had het feit dat er minder product beschikbaar was niet zo’n grote impact in het begin."

"Maar een eerder dan voorspeld einde van de Europese druivenaanvoer, samen met de latere start van Peru, beperkte volumes uit Brazilië en vertragingen van de schepen, zorgden voor een vrij lege markt. De prijzen schoten omhoog. In Brazilië viel er veel regen en bepaalde programma's werden niet uitgevoerd. Peru is beter in het nakomen van de programma's vanwege stabieler weer, maar tegen de tijd dat kopers zich realiseerden dat er een tekort was, was het al te laat. Wie speculatief fruit heeft gezonden, zal goed geboerd hebben."

Zoals gewoonlijk begint Peru met verscheping naar Azië en Noord-Amerika, waar de grote druiven en de lang houdbare rassen welkom zijn. Elk jaar kan Peru meer hoeveelheden naar deze twee markten zenden. Druiven uit de opslag in Californië zijn nagenoeg volledig op de markt gebracht, dus de omschakeling naar import is in volle gang in de VS.

"Door de politieke problemen in Peru zijn er momenteel heel wat problemen. Er zijn stakingen en wegversperringen, maar de regering en het leger krijgen stilaan weer vat op de situatie. Er sijpelt veel verkeerde informatie door en radicalen proberen van de situatie gebruik te maken. De boodschap die de mensen moeten horen is 'Het is oké om te protesteren, maar niet om te vernielen of de controle over snelwegen over te nemen of om mensen pijn te doen'. We hopen dat de rust weer gauw terugkeert."

"Ook de Zuid-Afrikaanse en Namibische druiven van het nieuwe seizoen beginnen binnen te komen en wat we tot nu toe hebben ontvangen is erg goed van kwaliteit. Maar ook daar hebben regen en hagel enkele teeltgebieden getroffen en behoorlijk wat schade veroorzaakt. Op basis van wat we horen, is het lastig de situatie in te schatten, maar er zal ongetwijfeld verlies zijn. De foto's die we gezien hebben zijn alleszins behoorlijk dramatisch."

John zegt dat de verzendkosten nu beginnen te dalen van de 'belachelijke' niveaus die ze hadden bereikten, maar niet voor elke regio of land is de daling even sterk. Dat zorgt voor veel extra moeilijkheden voor telers en kopers van groenten en fruit. Vertragingen in de scheepvaart doen daar nog een schepje bovenop.

"Druiven zijn niet het goedkoopste fruit, dus de sector moet op zijn hoede zijn voor te hoge prijzen vanwege alle bovengenoemde problemen. Met name in Europa daalt de koopkracht en het evenwicht tussen vraag en aanbod is moeilijk. Zoals met alle sectoren over de hele wereld zou het fijn zijn om een periode van relatieve stabiliteit te hebben in de hele toeleveringsketen, maar bij groenten en fruit is geen enkele dag dezelfde."

 

Voor meer informatie:
John Fox
Pacific Produce
Tel: +44 1865 874322 (VK)
[email protected] 
www.pacificproduce.co.uk/ 

Publicatiedatum: