Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Als je meer werk moet verrichten om een andere standaard te krijgen, dan moet je betaald worden voor dat werk"

Met 'Bijna Bio' pakt Nationale DenkTank financiële drempel voor omschakeling aan

Hoe kunnen we het tij keren in de Nederlandse biodiversiteitscrisis? Over die vraag heeft de Nationale DenkTank zich de afgelopen tijd gebogen. Met als resultaat een analyse van de knelpunten in deze crisis én maar liefst tien oplossingen. Eén van de oplossingen is 'Bijna Bio'. Dit voorstel pakt de hoge financiële drempel voor omschakeling naar biologisch aan door de afzetmarkt voor bio-producten te vergroten, agrariërs een verandervoorschot te bieden om de eerste jaren na de omschakeling te overbruggen en een boerenambassadeur aan te stellen om omschakelende agrariërs met advies te ondersteunen. 'Bijna Bio' bouwt deze drempel om naar een trap, dat is hieronder te zien: 

Na vier maanden onderzoek en analyse presenteerden de twintig deelnemers van de Nationale DenkTank (NDT) afgelopen dinsdag 13 december hun eindrapport. De Rode Hoed in Amsterdam is versierd met planten en mollen, op de muur worden ontkiemende zaden en wriemelende wormen geprojecteerd en boven het hoofd van het publiek is een ‘schimmelnetwerk’ gespannen. Zo laten ze de natuur de zaal binnen, wat geen overbodige luxe is – uit een enquête van de NDT in samenwerking met Motivaction bleek dat slechts 31% van de bevraagden wist dat het er slecht voorstaat met de biodiversiteit.

De timing van de presentatie valt mooi samen met de COP15 in Montréal, waar er vooral een focus is op het financiële aspect van de crisis. Echter, de NDT werkt vooral op nationaal niveau – met waar nodig een uitstap naar Europees beleid – en focust zich bij hetá beantwoorden van hun hoofdvraag op vier verschillende thema’s:

  • Activeren van de Nederlandse burger
  • Bouwen voor biodiversiteit
  • Voedselproductie met biodiversiteit
  • Stimuleren van de overheid als voorloper en aanjager van biodiversiteit

De partners aan het woord
Voordat de oplossingen aan bod komen, wordt er een zestal partners en experts uitgenodigd op het podium: Louise Vet (NIOO-KNAW), Jessica Winter (Provincie Overijssel), Mario Broos (BAM Residential bv), Erik van den Hoogen (Lidl), Iwan Hoekjan (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Franc van der Steen (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Aan deze groep worden drie stellingen voorgelegd, waaronder 'De consument wil of kan nog niet betalen voor biologische producten, daarom moet biologisch eten betaalbaar worden gemaakt via subsidies aan boeren.' Dit leidt tot meer verschillende reacties van de groep op het podium. Louise Vet doet een oproep en krijgt spontaan applaus: "Laten we nou eens ophouden met het woord 'subsidie'. Het is betaling voor werk: als je meer werk moet verrichten om een andere standaard te krijgen, dan moet je betaald worden voor dat werk."

De oplossingen
Dan waar de middag om draait: het Oplossingsrapport. Elke oplossing wordt gepresenteerd door twee DenkTankers, binnen twee minuten. Van een van de oplossingen, het Biodome, is al een prototype te bewonderen op het Amsterdamse Marineterrein: hier kunnen voorbijgangers zich door een 5D-ervaring in een bos wanen en leren over de natuur. Samen met het kaartspel 'Plantje Boom' zijn dit de oplossingen die gericht zijn op de Nederlandse burgers, om zo meer bewustzijn te creëren over de biodiversiteit(scrisis) en sneller het ‘sociale kantelpunt’ te bereiken waardoor breder actie ondernomen wordt.

De oplossingen worden pakkend en helder gepresenteerd, en worden stuk voor stuk afgesloten met de oproep of geïnteresseerden naar de Oplossingenmarkt willen komen. Na afloop van de plenaire presentatie staan de DenkTankers klaar bij een tafel met ‘hun’ oplossing om eventuele geïnteresseerde partijen te woord te staan. Een samenvatting van de analyse van de NDT is ook in het rapport opgenomen, deze is zeker ook het lezen waard.

Door de grondige analyse en de duidelijke presentatie is het belang van een degelijke aanpak van deze crisis duidelijk (als dat nog niet het geval was). Nu is het hopen dat de partners van de NDT maar ook andere overheidsorganen, bedrijven en organisaties de oplossingen oppakken, al dan niet samen met de nieuwe lichting DenkTankers.

Klik hier om het Oplossingsrapport van de NDT te lezen. 

Bron: Klimaatweb

Publicatiedatum: