Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs appels voor export naar traditionele markten gestegen in Moldavië

Uit de prijsmonitoring van EastFruit blijkt dat de groothandelsprijzen voor Idared en andere appelrassen (Florina, Red Chief, enz.) op de Moldavische markt, die gewoonlijk in de GOS-landen en Roemenië worden afgezet, sinds vorige week tot € 0,29-0,35 per kg zijn gestegen. Volgens de marktdeelnemers is de prijs van appelen van de beste kwaliteit gestegen.

De redenen voor de prijsstijging zijn niet duidelijk. Enerzijds is de Russische markt enigszins opengesteld voor Moldavische appelexporteurs, maar tot nu toe slechts voor 32 ondernemingen. Tegelijkertijd suggereerde het hoofd van het Moldavische ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening (MAIA) op een lokale tv-zender dat de lijst van ondernemingen waarvoor de beperkingen op de fruitexport naar Rusland zouden moeten worden opgeheven, tegen het einde van het jaar zou worden uitgebreid. Anderzijds neemt de export van Moldavische appelen naar het oosten (GOS-landen) niet merkbaar toe, ook al is Idared in Rusland nu enkele malen duurder dan in Moldavië.

De vraagprijzen voor appelen van onpopulaire rassen uit Moldavië zijn laag in Roemenië en liggen iets onder de gemiddelde prijs op de Moldavische markt. Grote plaatselijke telers en handelaren exporteren nog steeds "Idared" naar de Roemeense markt, maar niet meer dan één of twee koelwagens per week.

Er zijn dus geen duidelijke redenen voor de stijging van de aankoopprijzen voor appelen in Moldavië. Misschien is dit te wijten aan de groeiende verwachting in de agrarische gemeenschap dat de prijzen voor exportappelen naar zowel Roemenië als het GOS vanaf januari volgend jaar sterk zullen stijgen. Dit zou het gevolg kunnen zijn van een hypothetische daling van de voorraden appelen van hoge kwaliteit in de fruitopslagplaatsen in Polen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: