Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines geven rust bij Boonman Family Farm

"Je bent geen hele nacht meer aan het dubben of de beregening aan moet"

Tholen - Frank Boonman runt een gemengd akkerbouw- en fruitteeltbedrijf in het Zeeuwse Oudelande. Het bedrijf teelt peren, zwarte bessen, tarwe en suikerbieten, maar de 13 hectare Conference- en Xenia-peren vormen de hoofdmoot van het bedrijf.

Twee jaar terug investeerde hij in de mobiele nachtvorstbestrijdings-machine van FrostFans en dat dit naar tevredenheid was, bleek wel dat er afgelopen jaar meteen een order volgde toen een grotere variant van de machine op de markt kwam. "Afgelopen jaar is de perenoogst goed verlopen. We hebben veel water moeten geven, maar gelukkig konden we dat. Over de kilo's waren we hartstikke tevreden", blikt Frank terug.

In de afgelopen jaren had Boonman Family Farm behoorlijk last van nachtvorst in de boomgaard. "Niets doen is geen optie meer, dus zijn we ons gaan oriƫnteren op de mogelijkheden. We hebben ook beregening overwogen, maar we moeten zuinig zijn met ons grondwater en zetten dat liever in voor de druppelbevloeiing. Bovendien hadden we er niet zoveel trek in om de hele boomgaard open te graven. We kwamen toen direct uit bij de nieuwe nachtvorstmachines van Frostfans als erg interessante optie. Het is een bewezen techniek, dat was voor ons erg belangrijk."

De machine heeft inmiddels zijn uren wel gemaakt. "Het eerste jaar heeft de kleine variant al zo'n 50 uur gedraaid. De vorst was in de kritieke bloeiperiode allemaal net rond het vriespunt, maar aan de temperatuursensoren in de boomgaard kon ik zien dat de temperatuur in de boomgaard omhoog ging, zodra ik de machine had aangezet. Er wordt dan direct warme lucht omlaag gebracht", aldus Frank.


Temperatuurverschil van de lucht die de machine aanzuigt van boven en de temperatuur beneden in de boomgaard. 

Bovendien is de gebruiksvriendelijkheid van de machine voor de teler een groot voordeel. "Je zet de machine omhoog en hij gaat automatisch aan. Draait de molen een nacht voor niks, dan ben je enkel wat diesel kwijt. Het grootste voordeel vind ik vooral dat ik rust heb dankzij deze machines. Ik zet heus de nachtvorstwekker nog weleens aan, maar alleen om te controleren. Je bent geen hele nacht meer aan het dubben of de beregening aan moet."

"Bovendien is het voor ons een groot voordeel dat FrostFans lokaal wordt ondersteund via ZeelandTrac in 's-Gravenpolder. Er staan hier heel wat van deze machines in de regio. De onderdelen en kennis zijn daarom lokaal aanwezig en hoeven niet vanuit de andere kant van de wereld worden ingevlogen. Dat is een geruststellend idee."

"En uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het leidt tot een betere kwaliteit van het fruit. Toen we in de afgelopen jaren nachtvorstschade hadden, zagen we met name in de Xenia - wat een vroege bloeier is - veel opengebarste schillen. Bij de Conference leidden de bevroren pitten tot kleine peren. En ook dat is funest, want kleine peren brengen geen geld op, je hebt gewoon grof fruit nodig."


Grafiek van de temperatuurverschillen per boomgaard. De paarse lijn is het perceel waar de FrostFans in staat. De temperatuur sensor staat ongeveer 20 meter van de ventilator vandaan. De blauwe en groene lijn zijn 2 percelen Conference die geen effect van de ventilator kunnen hebben. De oranje lijn is een temperatuursensor die 100 meter van de ventilator vandaan staat. Die sensor staat wel op ongeveer 60 cm hoogte en de andere sensoren op 30 cm, vandaar het verschil. Maar je kan goed zien wat de paarse lijn doet wanneer de ventilator opstart.

Met de twee machines hebben we het overgrote deel van ons areaal afgedekt. De kleine molen staat op een areaal met een kleine 4,5 hectare Xenia-peren, de grote machine staat op een boomgaard met 5,2 hectare Conference-peren. We zouden graag in de nabije toekomst ons hele bedrijf onder de windmachines willen hebben en overwegen dan ook om er nog een kleine en grote bij te nemen nu we de resultaten zien!"

Voor meer informatie:
Boonman Family Farm
Oudelandsepolderdijk 9
4436 RD Oudelande
Mob: +31 (0)6 23602065
[email protected] 

Voor meer informatie:
Ernst Slabbekoorn                                                            
Swift International                                      
Absdaalseweg 53 a
4561 GE Hulst                         
[email protected]      
www.frostfans.eu