Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mehmet Güler van Aegean Finest

Turkse biologische Satsuma's naar Duitsland

Turkije staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan lokaal geteeld fruit. Veel producten, onder andere granaatappelen, druiven, abrikozen en vijgen, worden al in grote hoeveelheden naar Duitsland en West-Europa geëxporteerd. Op de zeer concurrerende biologische markt speelt Turks biologisch fruit, bijvoorbeeld Satsuma's, nog een bescheiden rol. Maar daar moet binnenkort verandering in komen, vertelt Mehmet Güler van exportbedrijf Aegean Finest.

"Satsuma's uit de regio Izmir Gümüldür staan bekend om hun zoete aroma dat lijkt op de smaak van vanille," aldus Mehmet. "De exportperiode van onze Satsuma's uit Izmir Gümüldür loopt ieder jaar van 20 oktober tot en met 15 januari. De telers zijn meer tevreden met de oogst van dit jaar dan met de oogst van voorgaande jaren, omdat ze steeds meer steun van de stad krijgen en worden aangemoedigd om de GlobalGAP-standaard te halen. Het totale volume bedraagt dit jaar 100.000 - 120.000 ton. De stad ondersteunt de telers actief met biologische bemesting, en er worden onder andere bepaalde insectensoorten doelgericht uitgezet om ongedierte op natuurlijke wijze te bestrijden." 

"In Izmir worden mandarijnen van de rassen Akitsu, Mihavaze, Dobashi Beni, Primasol en W.Murcott geteeld. Deze worden vooral traditioneel met de hand geoogst. Er zijn in totaal vier maten, variërend van 55 mm tot 77 mm. Groothandelaren, horecaleveranciers en supermarkten staan centraal als afnemers op de Europese exportmarkt," vervolgt Mehmet. "Aangezien wij als regio afstand willen nemen van de conventionele teelt en meer in harmonie met de natuur willen werken om aan de biologische standaard van Europa te voldoen, streven wij ernaar om ons steeds meer doelgericht in die richting te ontwikkelen. Dit voornemen wordt actief gesteund en gewenst door de burgemeester van de stad Izmir, Tunc Soyer, en de burgemeester van de plaats Menderes, Erkan Özkan."

Teelt van exotisch fruit
Naast olijfolie biedt Izmir ook een overvloed aan populaire sinaasappelrassen, zoals Washington als vroege teelt en Valencia als late teelt, maar ook citroenen. Naast het citrus heeft de regio een zeer groot aanbod aan perziken, nectarines, appelen, verse en gedroogde vijgen en eetbare kastanjes. "Zelfs exotisch fruit zoals bijvoorbeeld avocado's wordt nu steeds meer op mandarijnenplantages geplant, om te ontsnappen aan de monocultuur in de boomgaarden. Alleen al het plaatsje Gümüldür heeft dit jaar 24 ton Hass avocado's geoogst die klaarstaan voor de export. In de komende jaren zal deze hoeveelheid vermoedelijk gestaag toenemen. Verder wordt het exotische repertoire uitgebreid met Kent mango's."

Izmir is ook lid van de vereniging Cittaslo met het hoofddoel de verbetering van de levensmiddelkwaliteit in steden.

Levering aan Duitse groothandelsmarkten
De firma Aegean Ltd. heeft zich gespecialiseerd in de export van producten uit Turkije, vooral naar Duitsland. Momenteel exporteert het bedrijf olijfolie, truffels, truffelproducten, pijnboompitten, dennenhoning, verse groenten en vers fruit naar de groothandelsmarkten in Zuid-Duitsland. Mehmet: "De visie die de firma Aegean heeft, is het doorbreken van bestaande vooroordelen en het bevorderen van de directe handel. Tot nu toe werden producten zoals olijfolie en truffels vooral aan landen zoals Italië, Griekenland en Bulgarije doorverkocht, waar ze uiteindelijk van een nieuw etiket werden voorzien en als hun producten onder andere op de Duitse markt belanden. Dit beïnvloedt uiteraard ook de prijs en de kwaliteit van de producten. In de komende jaren hebben we projecten op de planning staan om eindverbruikers en handelaren, maar ook fijnproevers en ecotoeristen bij de oogst te betrekken om de duurzame, met de natuurverbonden oogst te demonstreren en het bewustzijn voor de producten en hun productiewijze te vergroten." 

Foto's: Aegean Finest 

Voor meer informatie:
Mehmet Güler
Aegean Finest
015750177038
aegean.mehmet@gmail.com 

Publicatiedatum: