Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Na telersprijs ook de baalprijs voor uien in de lift"

Tholen - Al een tijdje zitten de telersprijzen voor de uien fors in de lift, maar inmiddels heeft ook de baalprijs een behoorlijk sprongetje gemaakt. "De stemming zit er dan ook goed in. Europees gezien zijn er flink minder uien, dus dat moet kansen geven in de tweede helft van het seizoen, al blijft het onzeker waar het plafond ligt", constateert Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie.

Tot een daling van de vraag leiden de hogere prijzen volgens de verpakker vooralsnog nauwelijks. "We hebben niet meer de topexportcijfers van vorig jaar, maar als je ziet dat de prijzen bijna dubbel zo hoog zijn dan vorig jaar, dan mogen we over de export absoluut niet klagen", zegt Eric. 

"Bovendien zijn de voorraden bij de verwerkers niet gigantisch hoog. Iedereen probeert zijn voorraad op peil te houden, maar van gigantische overschotten zijn geen sprake. Daarom hebben we nu ook een stijging met de baalprijs kunnen maken. De capaciteit wordt bij lange na niet benut, maar dat hoeft ook niet. Inmiddels zijn de gele uien duurder dan de rode uien, die al langer op dit niveau liggen."

"De vraag is altijd of de prijs ook te hoog kan gaan, maar als er echt gebrek aan uien is, dan weet ik niet of er wel een maximum aan de prijs zit. Wel zie je dat de concurrentie met deze prijzen eerder om de hoek komt kijken. Inmiddels begint de kerstvraag aardig los te barsten; door de stijgende prijzen willen de supermarkten graag de programma's voor december indelen", vervolgt Eric.

Kwalitatief gezien blijven de uien wel een punt van aandacht, merkt de verpakker. "Fusarium is al heel het seizoen een behoorlijk probleem. Ik hoop dat de meest aangetaste partijen inmiddels vermarkt zijn. Ook moeten we alert blijven op schot en huidvastheid." 

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
eric@monie.nl    
www.monie.nl