Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sommige telers konden niets anders doen dan een deel van hun fruit vernietigen

Matige vraag naar Marokkaanse frambozen

De recessie in Europa heeft het consumentengedrag verstoord en werpt een schaduw op de Marokkaanse zachtfruit-sector. Aangezien 95% van de Marokkaanse frambozen naar Europa wordt geƫxporteerd, worden de frambozentelers geconfronteerd met een matige vraag.

Bennani Amine, voorzitter van de Marokkaanse vereniging van zachtfruittelers: "Het frambozenseizoen begon in oktober in een koortsachtig tempo. Hoewel het areaal dit jaar is gegroeid en ten opzichte van vorig jaar is toegenomen tot 4.500 hectare, ziet het seizoen er slecht uit."

Door het gebrek aan vraag ligt de prijs van het fruit van de eerste cyclus van dit seizoen, in de pakstations, onder de teeltkosten.

Bennani voegde daaraan toe: "We zijn niet gerust op de prijzen. In de tweede cyclus van het seizoen zullen de volumes dalen. We hebben geen andere keuze dan de verliezen op ons te nemen." Sommige telers hebben hun oogst moeten opgeven of zelfs een deel van hun fruit moeten vernietigen om de schade te beperken. Volgens Bennani bedraagt de daling van de volumes minstens 15%.

De situatie eist dat Marokkaanse telers "de klap opvangen, ervan leren en in het volgende seizoen de juiste beslissingen nemen", aldus Bennani. Om de afhankelijkheid van Europa te beperken, heeft de Marokkaanse vereniging van zachtfruittelers potentiƫle klanten in China benaderd, met de steun van het nationale bureau voor voedselveiligheid (ONSSA). "De sector klopt nu op elke deur", aldus Bennani.

De telers kijken uit naar het einde van de crisis in Oost-Europa en de stabilisatie van de wereldwijde inflatie, concludeert Bennani: "De sector is nog steeds veelbelovend en heeft de capaciteit om na de huidige, complexe situatie opnieuw op te starten. Wij bieden dezelfde rassen als Europa, en kunnen op zeer korte termijn leveren. Onze exportnormen zijn duidelijk en onze wetten beschermen de intellectuele eigendom van gepatenteerde rassen."

De zachtfruittelers focussen zich nu op ander fruit, zoals aardbeien en blauwe bessen, waarvan het seizoen nu langzaam op gang komt.

Voor meer informatie:
Bennani Amine
Moroccan Association of Soft Fruit Producers
Tel.: +212661243424 
[email protected] 

Publicatiedatum: