Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goedkope Pakistaanse mandarijnen zorgen voor instorten prijzen op Centraal-Aziatische markt

Mandarijnen uit Pakistan waren dit jaar laat op de Centraal-Aziatische markt; normaal komen ze eind oktober aan, maar dit jaar was het eind november.

Mandarijnen uit Pakistan kunnen nu in de retail worden gekocht voor 13 000 UZS (ongeveer 1,09 euro). De prijzen in Tadzjikistan zijn vergelijkbaar. Tegelijkertijd ligt de groothandelsprijs op de markten van beide landen onder € 0,95/kg.

De beschikbaarheid van Pakistaanse mandarijnen op de markt heeft geleid tot een ineenstorting van de prijzen voor alle citrussoorten, en vooral voor mandarijnen. Voordien bereikten de retailprijzen voor deze vruchten € 3,82-4,77 per kg en werden mandarijnen aan Tadzjikistan en Oezbekistan geleverd door China, Turkije en Iran. De prijzen voor mandarijnen uit andere landen zijn meestal onder de € 1,91 per kg gezakt, waardoor de invoer uit China, Iran en Turkije mogelijk wordt stopgezet totdat de levering van mandarijnen uit Pakistan ophoudt.

Oezbekistan heeft in 2021 een recordhoeveelheid mandarijnen ingevoerd: 35.300 ton, waarvan 68% uit Pakistan. De invoer van mandarijnen in Tadzjikistan bereikte in 2021 16.400 ton, waarvan bijna alle mandarijnen uit Pakistan kwamen.

Bron: East-fruit.com

Publicatiedatum: