Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beerengut Straden

Oostenrijk: 9 maanden per jaar bio zachtfruit

Vijf gezinnen uit het Oostenrijkse Steiermark richten zich sinds 2008 op de teelt van vers biologisch zachtfruit op het bedrijf Beerengut Straden in het zuidoosten van Steiermark. Begonnen met een bescheiden biologisch blauwe bessenareaal van circa 5 hectare, teelt het bedrijf tegenwoordig ongeveer negen maanden per jaar vers biologisch zachtfruit en sinds kort zelfs gember voor de Oostenrijkse retail. Het doel van het jonge bedrijf is niet alleen om jaarlijks 20 procent te groeien, maar ook om een platform te creëren voor toekomstige biologische zachtfruitbedrijven uit de regio, beschreef directeur Armin Lenz tijdens zijn voordracht op het zachtfruitseminar van dit jaar. 


Aromatisch biologisch zachtfruit van het eigen merk BEO Beeren

Het bescheiden bedrijf heeft zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen tot een volwaardige tuinbouwgemeenschap met in totaal zestien leden en een totaal bio-areaal van ongeveer 30 hectare. "Onze strategie rust op drie pijlers, namelijk assortimentsuitbreiding, het aantrekken van nieuwe telers en een jaarlijkse groei van 20%. Enkele jaren geleden hebben we samen met ongeveer twintig andere jonge telers in Steiermark het initiatief 'Die jungen, wilden Gemüsebauern' in het leven geroepen. Het doel van deze samenwerking is om een stukje toegevoegde waarde voor de regio te behouden en tegelijkertijd het kwaliteitsbewustzijn voor eigen producten te vergroten."


Een blik op de biologische teelt van kiwibessen

Productafhankelijke beschermingsmaatregelen
Teelttechnisch gezien zorgt klimaatverandering tegenwoordig ook voor problemen bij de fruittelers in Steiermark. Om ervoor te zorgen dat het zachtfruit ook bij extreme weersomstandigheden kan groeien, of dat nu aanhoudende hitte, late vorst, hagel of zware regen is, heeft het bedrijf in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in passende beschermingsmaatregelen. "Wij maken afhankelijk van het gewas onder andere gebruik van hagelbescherming, druppelirrigatie en vorstbeschermende irrigatie en staan altijd open voor nieuwe, innovatieve beschermingsoplossingen. Vooral bij relatief nieuwe gewassen, zoals bijvoorbeeld de kiwibes, is er in dit opzicht nog vrij weinig kennis voorhanden."


Bio-teler Armin Lenz

Naast de rechtstreekse levering aan de Oostenrijkse retail, wordt een deel van de oogst ook via zelfbedieningswinkels verkocht. De producten worden ofwel onder het gemeenschappelijke merkconcept 'Die jungen, wilden Gemüsebauern' aangeboden, ofwel onder het label BEO-Beeren.

Voor meer informatie:
Armin Lenz
BEERENGUT Straden GmbH
Dirnbach 15
A-8345 Straden, Oostenrijk
Tel: +43 664 8982615
[email protected]
www.beerengut.at  

Publicatiedatum: