Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse provincie Cádiz grootste zoete aardappelteeltregio van Europa

De teelt van zoete aardappelen in Sanlúcar de Barrameda heeft de afgelopen tien jaar een snelle groei doorgemaakt. Deze Zuid-Spaanse kustgemeente in de provincie Cádiz is momenteel het grootste teeltgebied van zoete aardappelen in Europa. Maar vanwege concurrentie uit andere landen hebben de telers dit jaar het areaal gereduceerd. Ze vrezen lage inkomsten en het zou niet het eerste teleurstellende seizoen zijn. De coöperatie Virgen del Rocío raamt de oogst dit seizoen op ongeveer 5,5 miljoen kilo, de helft van vorig jaar, zo stelt Juan Manuel Jiménez, de manager van de organisatie.

Momenteel wordt de helft van de productie vers verkocht. De andere helft gaat naar de verwerkende industrie, waar het vooral wordt ingezet voor bereidingen van babyvoeding. Door de grote vraag en de toename van de teelt konden de coöperaties van Sanlúcar de Barrameda een deel van de oogst ook verkopen aan bedrijven die onder meer chips, gedroogde en gekookte zoete aardappelen of puree maken. Deze diversificatie van het productaanbod zorgt elk jaar voor een consumptiestijging van zo'n 5-7%.

De coöperaties van Sanlúcar de Barrameda hebben een jaaromzet van zo'n € 80 miljoen. Het grootste deel van de productie is bestemd voor het buitenland, waarbij Duitsland, Engeland, Nederland, Frankrijk en Roemenië de belangrijkste importeurs van dit product zijn. In Spanje is de gemiddelde consumptie 400 gram per persoon per jaar, veel lager dan in andere landen zoals Portugal (2 kg/jaar), of Latijns-Amerikaanse landen of de Verenigde Staten, waar de consumptie stijgt tot 4 kilo per jaar. "Het potentieel in deze markten is enorm, dus we moeten werken met een kwaliteitsvol product", zegt Juan Manuel Rodríguez, manager Frusana, een telersvereniging die tot nu toe zo'n 25.000 ton van deze knol heeft geoogst.

De teelt van zoete aardappelen, aardappelen en wortelen is de belangrijkste economische activiteit in de streek van Sanlúcar. Afgelopen jaren is het gebied een van de belangrijkste AGF-exporteurs van de provincie Cádiz en Andalusië geworden.

Bron: andaluciainformacion.es

Publicatiedatum: