Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roy Zylka van Roy's Naturkost op de groothandelsmarkt Neurenberg

"De prijzen zijn nog niet zo dramatisch gestegen als we in de media horen"

Roy Zylka, directeur van Roy's Naturkost op de groothandelsmarkt in Nürnberg, werkte als tiener al in de biologische groenten- en fruitsector. Hij is ook al meer dan 27 jaar als bio-groothandelaar in Nürnberg actief. Binnen de groothandel is zijn bedrijf in zekere zin uniek, omdat het bedrijf uitsluitend groenten en fruit uit biologische teelt aanbiedt. Wij spraken ter plaatse met Roy over het afgelopen jaar en zijn biologische citroenen.


Roy Zylka

Stijgende vraag en omzet sinds midden/eind augustus
Net als veel andere biologische handelaren en biologische telers werd ook Roy geconfronteerd met omzetverliezen van 20 tot 30 procent vergeleken bij de pandemiejaren 2020-2021. Sinds midden/eind augustus kan hij echter weer genieten van een stijgende vraag en bijbehorende omzet. "De goede kwaliteit, gunstige prijzen en de dagelijkse invoer spreken voor zich. Onze citroenen, die van Spaanse oorsprong zijn, worden los en onverpakt geleverd. Zowel de retail alsook de consumenten zijn tot nu toe zeer tevreden met de citroenen", aldus Roy.

Tot zijn klanten behoren de hogere horeca, marktkramen, de natuurvoedingshandel en de retail. Bedrijven die de producten aan de eindverbruiker leveren zijn ook grote klanten. Daarnaast horen ook verwerkers tot de klantenkring van het bedrijf. Roy gebruikt eigen voertuigen om zijn klanten in een straal van 200 km te bevoorraden, waarbij een deel van de producten ook via expediteurs aan de klanten wordt geleverd.

Weinig belangstelling voor speciale citroenrassen
Afhankelijk van het seizoen kan Roy's Naturkost ook de bijbehorende rassen aanbieden. "Natuurlijk zouden we ook graag eens finger limes en meer bijzondere rassen in ons assortiment aan willen bieden, maar de afzet van deze rassen is vrij beperkt, waardoor we deze minder vaak in het assortiment opnemen." De citroenen worden in de maten 2-5 aangeboden en zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

"Wij hebben dagelijks pallets met citroenen ter beschikking. Verwerkers nemen soms 10 ton af, wat natuurlijk een andere verhouding is dan wat de meeste klanten afnemen die de producen hier direct bij de stand inkopen", zegt Roy. De citroenen stammen van telers uit Duitsland, Italië en Spanje, maar voor een deel ook uit Oost-Afrika en Thailand.  

Het biologische bedrijf van Roy maakt al meer dan tien jaar gebruik van groene stroom. Met een stijging van de energieprijzen heeft hij hierdoor nog niet te maken gehad, maar wel met een stijging van de dieselkosten. "Maar alles is nog steeds binnen een bereik dat we kunnen incalculeren. De prijzen zijn ook nog niet zo dramatisch gestegen als vaak te lezen valt in de media."


Twee medewerkers van Roy's Naturkost

Voor meer informatie:
Roy Zylka
Roy's Naturkost
Großhandel Obst und Gemüse
Großmarkt Nürnberg
Leyher Straße 107
D-90431 Nürnberg, Duitsland
Tel: +49 (0)911 50 71 070
[email protected] 
roys-naturkost.de

Publicatiedatum: