Kees Zandijk, Zandijk Uien

"Gezien de uienopbrengsten in Europa liggen er na de jaarwisseling voldoende kansen voor de export"

Zandijk, specialist in de handel van uien en peen. Zoon Kees runt het bedrijf samen met zijn vader Adrie. Met FarmTrade sprak Kees over de huidige situatie in de uienwereld.

'De baal- en boerenprijzen liggen (te) dicht bij elkaar'
‘We merken dat de boeren hun product lastig loslaten. Daarnaast spelen ook onzekerheid in de wereld en de hoge (verwachte) kosten een grote rol om een keuze te maken. We kunnen over het algemeen zeggen dat het een moeilijke markt is die lastig te volgen valt. Wat belangrijk is, is dat de uiteindelijke bestemmingen de hoge prijzen kunnen en willen betalen zodat de afzet in volume op pijl blijft. Maar we weten vanuit het verleden als de prijzen boven bepaalde niveaus komen, gaan er bestemmingen minder afnemen of zelfs afhaken. Laten we wel wezen met het huidige prijsniveau van ca. 35 – 40 euro geef je ze zeker niet weg."

"We kunnen concluderen dat er dit jaar 15 -20% minder opbrengst is dan vorig jaar. Veel boeren hebben over het algemeen de cellen niet vol, de tonnen vallen niet mee. Hoe dit kan? Hiervoor zijn meerdere redenen, moeder natuur, de steeds meer voorkomende ziektedruk speelt daarin een absolute rol. Ook de kwaliteit is hierdoor niet overal optimaal. Het is een prachtig (intensief) gewas voor iedereen, het telen ervan wordt door alle kostenverhogingen een dure teelt, zeker met de huidige tonnen per ha,” aldus Kees Zandijk.

Bestemmingen
Bestemming Afrika neemt op het moment wel uien af, maar niet boot naar boot. Door de hoge prijzen in Nederland gaan bestemmingen zoeken naar alternatieve leveranciers voor uien, zoals bijvoorbeeld China.’ De vraag vanuit Europa naar onze Nederlandse ui is er vanuit Engeland en de eerste vrachten vertrekken naar Duitsland, maar nog niet met grote volumes. Brazilië heeft dit seizoen ook weer uien afgenomen, dit is vaak voor overbrugging voor hun eigen oogst.

"Als we kijken naar de volumes die in Europa zijn gegroeid liggen daar zeker na de jaarwisseling voldoende kansen voor de export", aldus Kees Zandijk.

Voor meer informatie:
FarmTrade
www.farmtrade.nl 

Zandijk Uien
Kees Zandijk
kees@zandijkuien.nl 
www.zandijkuien.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.