Tholen - Het Europese druivenseizoen liep dit jaar naadloos over op de overzeese druiven. "We hebben jaren gehad dat er bij de start van Peru en Brazilië nog volop Europees product in de markt was, maar daar was dit jaar geen sprake van. Wij hebben in week 45 de laatste Spaanse druiven binnengekregen. Momenteel is het vooral Brazilië en Peru wat de klok slaat en wij ontvangen volgende week alweer de eerste Zuid-Afrikaanse druiven", vertelt Jaap den Boer van Olympic Fruit.

Zowel uit Peru als Brazilië is de export naar Europa dit jaar significant lager. "De wisselkoers speelt hierin een grote rol. De zwakke euro ten opzichte van de dollar in combinatie met de extreem hoge vrachtkosten richting Europa is reden voor exporteurs om naar The States te exporteren. Bovendien is de Noord-Amerikaanse markt leeg, dus is er een sterke vraag. De export vanuit Peru naar Europa tot is tot en met week 46 maar liefst 19% lager geweest. Dit resulteert ook in aanzienlijk hogere prijzen op de markt", aldus de importeur. Hij heeft goede verwachtingen dat deze marktsituatie de komende weken zal aanhouden. "Het blijft altijd koffiedik kijken, maar met name rood seedless druiven zijn niet of nauwelijks op de markt en ook de witte zijn erg beperkt beschikbaar. Daarbij zien we richting Kerst traditiegetrouw een goede vraag naar druiven en dat zal dit jaar niet anders zijn." 

Ook vanuit Zuid-Afrika worden in het voorseizoen lagere volumes verwacht. Je ziet dat Zuid-Afrika - mede door de grotere exportvolumes vanuit Peru - de laatste jaren steeds meer ingezet heeft op de latere soorten. Vroeger had je in december nog weleens een groot volume van bijvoorbeeld Prime Seedless op de markt. Maar de laatste jaren wordt er steeds meer geïnvesteerd in latere rassen, zoals Autumn Crisp en Sweet Globe. Met name Autumn Crisp vind ik qua smaak, houdbaarheid en presentatie een echte verbetering op de markt. Bovendien is het ook voor de telers een interessant ras, want het geeft doorgaans een goede opbrengst per hectare."

Eigen teelt in Cederberg
Van de eigen teelt in Cederberg (Zuid-Afrika) van InnoFruit verwacht Olympic weer een fors volume druiven van eigen teelt binnen te krijgen. "De vooruitzichten zijn erg goed. De weersomstandigheden zijn erg goed geweest", zegt Jaap. "Wel vormt de hele economische situatie een uitdaging. In Zuid-Afrika zijn de teeltkosten met gemiddeld 17% gestegen over de hele linie (gewasbescherming, diesel, lonen). Daar staat tegenover dat in Europa er hoge inflatie is waardoor consumenten minder te besteden hebben. Dan kan meer dan ooit een spanningsveld opleveren in de markt. Gelukkig is de beschikbaarheid van transport een stuk beter dan vorig jaar. Dit zal de transittijden ten goede gaan komen in vergelijking met vorig jaar."

"Ook blijft het de vraag hoe de Russische markt zich zal ontwikkelen. Vanuit alle productiegebieden is het een lastig verhaal om rechtstreeks druiven te verschepen, maar de Russen willen wel druiven eten", constateert Jaap. Op verpakkingsgebied blijft de punnet volgens hem nog altijd de meest gevraagde verpakking. "Wel zien we topseal meer terrein winnen, al wordt dit door retailers volgens mij eerder gedreven door de presentatie dan door de vermindering van het plasticgebruik. Ook zien we dat de losse tasjes met hengsel populairder worden op de markt. Ondanks de meerprijs wordt die door specialisten hoog gewaardeerd op de markt."

Voor meer informatie:
Jaap den Boer
Olympic Fruit
Handelscentrum ZHZ 40a
2991 LD Barendrecht
Tel: +31 (0)180 646 210
j.denboer@olympicfruit.com
www.olympicfruit.com