Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
International Asparagus Meeting 2022

Feiten en cijfers over asperges uit Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland

Tijdens de asperge- en aardbeienbeurs expoSE in Karlsruhe vond voor het eerst de 'International Asparagus Meeting' plaats. In de afgelopen week publiceerden we al de feiten en cijfers over de aspergeteelt en -verkoop in Canada, Griekenland en Italië. Nu volgen de overeenkomstige gegevens uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Spanje.


Van links naar rechts: Guy Debon, Michael Koch, Will Teeuwen, John Chinn, Frédéric Faillières, Isabelle Kokula, Amélie Lachapelle, Dimitris Gkouderis, Christian Befve, Marcello Sbrighi, Antonio Zamora en Eva Harti

Nederland: 16.000 ton, 88 procent witte asperges
Will Teeuwen, directeur van Teboza, gaf een presentatie over de aspergecijfers in Nederland. Daarin vertelde hij dat het aantal aspergetelers merkbaar gedaald is met 500 telers in 2021, tegenover 700 telers in 2018 en 800 telers in 2014. De teelt is met 18.000 ton in 2021 relatief stabiel gebleven c.q. iets gedaald vergeleken bij de voorgaande jaren (21.000 ton in 2018 en 16.000 ton in 16.000). Ook de aspergeconsumptie is met 0,90 kg stabiel gebleven c.q. licht gestegen. Met een teeltaandeel van 63 procent concentreert het grootste deel van de teelt van Teboza zich op de regio Limburg.  


Will Teeuwen (midden)

Met 68 procent wordt het grootste deel via de retail verkocht, de rest gaat naar andere markten. 88 procent van de verkochte hoeveelheid bestaat uit witte asperges, terwijl 11 procent uit groene asperges en 1 procent uit paarse asperges bestaat. De vraag naar groene asperges neemt toe.

Het seizoen loopt van februari tot en met juli, waarbij de oogst in de kalenderweken 13 en 14 op de beschermde percelen begint en zich daarna richting de minitunnels verplaatst. Ook al waren er volgens Will bepaalde uitdagingen om de consumptie te verhogen, tegen het einde van het seizoen was er wel een grotere vraag te zien.

Net als de aspergedeskundigen uit de andere landen ziet hij de aanhoudende stijging van de kosten echter als grootste uitdaging voor de sector. Daarvan afgezien probeert men het gebruik van verpakkingsmaterialen te verminderen.

Groot-Brittannië: 5.300 ton, meestal groene asperges
John Chinn, eigenaar en manager van Cobrey Farm, vermoedt dat er in het Verenigd Koninkrijk slechts 54 aspergetelers zijn overgebleven, tegenover 120 telers ongeveer tien jaar geleden. Per bedrijf bedraagt het areaal ongeveer 40 hectare, waarbij de zes grootste telers op zo'n 1.900 hectare asperges telen, terwijl de rest op ongeveer 6 hectare teelt. 


John Chinn

De gemiddelde oogst bedraagt daarbij 2,4 ton per hectare, met een opbrengst van 5.300 ton per jaar. De groene asperge wordt het meest geteeld, terwijl er slechts 25 ton witte asperges (0,5 procent) en 75 ton paarse asperges (1,5 procent) geteeld worden. Traditioneel begint het oogstseizoen in Groot-Brittannië op St. George's Day op 23 april, en het seizoen loopt tot midzomerdag op 24 juni. Tijdens dit seizoen verdubbelde de aspergeverkoop zich volgens John. Tegelijkertijd werden er het hele jaar door asperges geïmporteerd, meestal uit Peru en Mexico.  

50 procent van de asperges wordt door supermarkten verkocht. Wat premiumproducten betreft, is men in Groot-Brittannië sterk aangewezen op de verkoop via de levensmiddelenservice. Over het algemeen is er een dalende vraag naar premiumverpakkingen te constateren. In plaats daarvan concentreert men zich bij de verkoop eerder op grote bundels. Vanwege de Brexit is het bovendien moeilijker voor arbeidskrachten om het land binnen te komen, aangezien vrijwel alle seizoensarbeiders uit het buitenland afhankelijk zijn van een visum. 

Duitsland: 113.000 ton, 90 procent witte asperges
Dit jaar wordt er in Duitsland een oogst van 113.000 ton verwacht, aldus Michael Koch van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft. Er wordt geteeld op een totaal areaal van 21.400 hectare. In 2021 oogstte men nog 119.268 ton van 22.283 hectare. Het aandeel van witte asperges bedroeg in 2021 ongeveer 90 procent, tegenover 10 procent groene asperges. De aanvoer van groene asperges wordt vooral door importen gedekt.


Michael Koch

Kijkt men naar de buitenlandse handel in verse asperges dan is er te zien dat in de jaren 2017 tot 2021 7.835 ton uit Spanje, 5.741 ton uit Griekenland, 3.188 ton uit Italië, 2.984 ton uit Peru, 1.946 ton uit Nederland en 1.160 ton uit Polen geïmporteerd werd. Nog eens 2.021 ton werd uit andere landen afgenomen. De uitvoer van 2017 tot 2021 bedroeg wederom 1.172 ton naar Frankrijk, 1.096 ton naar Zwitserland, 629 ton naar Oostenrijk, enzovoort. 

De vraag was dit jaar vrij zwak vanwege de onzekerheid bij de consument. De prijzen daalden ook zeer snel. Enkele telers moesten de oogst zelfs vroegtijdig stopzetten, dat wil zeggen niet zoals gewoonlijk op 24 juni. Het marktaanbod bedroeg in 2021 in totaal 146.542 ton. De zelfvoorzieningsgraad lag in Duitsland op 83 procent, met een gemiddelde consumptie van 1,33 kg per hoofd van de bevolking. De beschikbaarheid van arbeidskrachten was in Duitsland soms zelfs beter, of tenminste vergelijkbaar, met vorig jaar.

Publicatiedatum: