Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
International Asparagus Meeting op de expoSE 2022

Tekort aan arbeidskrachten wereldwijd probleem in aspergeteelt

De 'International Asparagus Meeting' werd op 23 november 2022 voor het eerst gelijktijdig met de asperge- en aardbeienbeurs expoSE gehouden, die beide in het beursgebouw van Karlsruhe plaatsvonden. Daar kwamen deskundigen uit verschillende Europese landen en Noord-Amerika samen die actief zijn in de teelt en verkoop van asperges. De meeting werd geleid door Isabelle Kokula, aspergeadviseur van het Landwirtschaftsamt Karlsruhe.

Canada: 99,9% groene asperges
Aan het begin sprak Amélie Lachapelle van Innovterra Consultung uit Canada. Amélie deelde mee dat de regio's Ontario en Quebec in 2021 een totaal areaal van 2.411 hectare beplant hebben en van in totaal 2.066 hectare geoogst kon worden. De totale oogst kwam uit op 8.940 ton met een gemiddelde oogst van 4,3 ton per hectare. Er zijn ongeveer 140 aspergetelers in Canada, die elk op zo'n 17,5 hectare telen. Daarbij bestaat 99,9 procent van de teelt uit groene asperges. De jaarlijkse consumptie van verse asperges ligt op 0,8 kg per hoofd van de bevolking, en de jaarlijkse consumptie van verwerkte asperges op 0,03 kg per hoofd van de bevolking. Het grootste deel van de asperges gaat naar individuele verpakkingsbedrijven en wordt via de groothandel aan de retail verkocht, waarbij de meeste bedrijven hun producten tijdens het seizoen ook direct zelf verkopen.

De verkoopperiode ligt tussen de eerste week van mei en de eerste dagen van juli; de piek van de oogst ligt in de eerste drie weken van mei. Bij de meeste bedrijven worden er oogsthulpmiddelen ingezet, terwijl het gebruik van folie of minitunnels maar zelden voorkomt. Ook wordt er gebruik gemaakt van irrigatie.

Ziekten en ongedierte zoals aspergeroest, stemphylium, Fusarium, aspergehaantjes, luizen et cetera worden als de grootste uitdagingen beschouwd. Ook moet er rekening worden gehouden met bijzonderheden zoals late vorst en de korte vegetatieperiode van april tot en met oktober. Hoofdzakelijk worden de rassen Guelph Millenium, Eclipse en Equinox geteeld. De gewassen zelf gaan meer dan twintig jaar mee.

Canada is sterk afhankelijk van buitenlandse seizoensarbeiders, die vooral uit Mexico, Guatemala, Honduras en Jamaica komen. Vertragingen en personeelstekorten zijn te wijten aan de hoge administratieve lasten in Canada en de herkomstlanden van de seizoensarbeiders.

Griekenland: tekort aan arbeidskrachten groot probleem
Dimitris Gkouderis van Agronorm c.q. Nova Green presenteerde feiten en cijfers over de aspergeteelt in Griekenland. Het totale areaal bedraagt daar 1.500 hectare, met een gemiddelde bedrijfsgrootte van één hectare. De vier belangrijkste teeltgebieden zijn Centraal Macedonië, Oost-Macedonië en Thracië, West-Griekenland en Peloponnesos. 

Witte asperges worden eind februari tot eind april/begin mei geoogst. Groene asperges wederom van begin maart tot en met begin juni. Het aandeel van witte asperges bedraagt hier 95 procent, terwijl de overige 5 procent uit groene asperges bestaat. 60 procent van de teelt wordt door groothandelaren verkocht, 40 procent door telersverenigingen. In 2022 werden er 5.746 ton asperges geëxporteerd, vooral naar Duitsland en Nederland.

Het gebruik van folie is wijdverbreid, 60-70 procent van de telers gebruikt folie of minitunnels. Mechanische oogstmethoden zijn er tot nu toe nog niet, waardoor handwerk nog steeds noodzakelijk is. De kosten voor de telers zijn dan ook navenant hoog.

Afhankelijk van het ras worden er tussen de 13.000 tot 15.000 planten per hectare geplant. 80 procent van de bedrijven maakt gebruik van druppelirrigatie. De bemesting gebeurt door middel van fertigatie. Een groot probleem is het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten.  Arbeidskrachten komen voornamelijk uit buurlanden zoals Albanië. Het is erg moeilijk om arbeidskrachten uit Griekenland zelf te vinden. 

Italië: areaal 8 tot 18% afgenomen
Tijdens de pandemie hebben het gebrek aan arbeidskrachten, klimaatverandering, de dalende consumptie en dalende marktprijzen tot een vermindering van het areaal geleid in Italië. Voor 2022 rekent men op 9.000 hectare, dat betekent een afname van 8 procent vergeleken met vorig jaar en een afname van 18 procent vergeleken met 2020.

Italië concentreert zich vooral op de teelt van groene asperges, die in heel Italië geteeld worden en aan de versmarkt en de verwerkende industrie geleverd worden, maar ook naar Noord-Europa geëxporteerd worden. Witte asperges worden alleen in het noordoosten van Italië geteeld voor de Italiaanse markt en voor de export naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en andere landen.

Bij de groene asperges was er sprake van kwaliteitsvermindering vanwege de uiterst koude voorjaarstemperaturen, het uitblijven van regen en de aansluitend sterke temperatuurstijging. Als gevolg daarvan daalden de prijzen tot onder de teeltkosten. Bij de witte asperges zag het er ongeveer hetzelfde uit: de kwaliteit en het productieniveau daalden vanwege de temperatuurstijging. De marktwaarde steeg en bleef hoger dan in de voorgaande jaren.

In 2023 worden slechts beperkte nieuwe investeringen verwacht, gezien de economische situatie in 2022. Het gebrek aan beschikbare arbeidskrachten zorgt ervoor dat telers zich meer zullen gaan richten op het mechaniseren van de oogst. Productieprognoses zijn nodig om "een juiste sturing van de productiestromen" te garanderen en "het potentiële risico van marktcrises" te verminderen. Hiervoor staat de oprichting van een "waarnemingspost voor de raming van de aspergehoeveelheid" gepland (in het Italiaans: Osservatorio delle previsioni produttive).

Volgende week feiten en cijfers over de aspergeteelt en -verkoop in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje.

Voor meer informatie:
www.expo-se.de 

Publicatiedatum: