Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Defra stelt aan Canada toegestane afwijking voor pootaardappelen aan de orde bij de EU

De Britse regering heeft gereageerd op verzoeken om voor Schotse pootaardappelen dezelfde afwijkingen toe te staan als voor de invoer in de EU uit delen van Canada. De invoer van pootaardappelen in de EU uit niet-EU-landen is verboden, behalve in het geval van Zwitserland, dat aan de EU-voorschriften voldoet, en, ongewoon genoeg, delen van Canada zo'n 20 jaar geleden.

Voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verliet, was Schots pootgoed van cruciaal belang voor de markten op het continent. Meer dan 75% van de Britse pootaardappelexport komt uit Schotland, waarbij het land in 2020/21 naar 18 EU-landen pootaardappelen exporteert. Sinds januari 2021 kunnen Schotse boeren echter geen pootaardappelen meer uitvoeren naar het VK, inclusief Noord-Ierland, vanwege veranderingen in de handelsvoorschriften.

Gordon MP Richard Thomson, die zich ervoor heeft ingezet dat de regering de toegang tot de exportmarkten van de EU voor Schotse pootaardappelen herstelt, heeft de nieuwe ontwikkeling voorzichtig toegejuicht. Hij schreef in oktober een brief aan de toenmalige minister van Defra, Ranil Jayawardena, waarin hij vroeg "of u nieuwe manieren zult onderzoeken waarop dit [de hervatting van de export] kan worden bereikt, bijvoorbeeld door te trachten dezelfde afwijking te verkrijgen die aan bepaalde plaatsen in Canada is toegekend".

Source: farminguk.com

Publicatiedatum: