Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export van vroege Zuid-Afrikaanse druiven lager dan vorig seizoen

De Zuid-Afrikaanse druivensector (SATI) heeft de eerste tweewekelijkse vergadering van het marketingforum voor het seizoen 2022-2023 gehouden, waarbij werd opgemerkt dat de vroege export lager zal zijn dan vorig seizoen.

Regionale updates
De noordelijke provincies hadden een redelijke start van het seizoen. De hoeveelheden zullen naar verwachting dalen in vergelijking met vorig seizoen. In de eerste weken was er meer aandacht voor de lokale markt. Regen in de weken 44-46 heeft de voortgang enigszins vertraagd doordat de nadruk lag op het verpakken van alleen de beste kwaliteit druiven voor de exportmarkten.

Het verpakken in de Orange River is begonnen met koelere temperaturen, wat de kleuring bevordert. Verwacht wordt dat de oogst kleiner zal zijn, omdat de telers bepaalde cultivars vanwege de marktomstandigheden niet klaarmaken voor de export.

Marketing, logistiek en klimaat
De logistieke uitvoering is verbeterd: de processen zijn beter gestroomlijnd en de communicatie tussen de belanghebbenden is verbeterd. Momenteel lijken er voldoende containers en schepen beschikbaar te zijn. Aanzienlijke kostenstijgingen in de waardeketen voor druiven zetten de telers onder druk: de gemiddelde directe teeltkosten zijn met meer dan 16% gestegen. Opmerkelijk is de structurele verandering op lange termijn in het aanbod uit Zuid-Afrika die wordt beïnvloed door cultivars, de totale omvang van de oogst en de marktomstandigheden.

Tot nu toe verscheept Peru meer druiven naar Noord-Amerika, vooral onder invloed van een sterke Amerikaanse dollar, in vergelijking met de prijzen die in Europa kunnen worden bereikt. Alles wijst erop dat er tot de Kerst en mogelijk tot het begin van het nieuwe jaar een sterke vraag naar druiven zal zijn.

De Oranjerivier staat momenteel onder water. Dit zal naar verwachting geen grote gevolgen hebben voor de opbrengst van druiven, maar kan wel de irrigatie beïnvloeden.

Het afgelopen jaar waren de temperaturen lager dan gemiddeld, maar dit zal naar verwachting veranderen vanaf januari/februari 2023, wanneer de huidige La Niña-weercyclus naar verwachting zal eindigen. Voor de regio's met zomerse neerslag is dit goed nieuws, aangezien vanaf jan/feb 2023 voor het tweede deel van het seizoen drogere omstandigheden worden verwacht. Volgens meteoroloog Johan van den Bergh hebben de zomerregengebieden dit jaar meer regen gehad dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar, als gevolg van de huidige La Niña-cyclus.

Voor meer informatie:
AJ Griesel
South African Table Grape Industry
+27 21 863 0366
info@satgi.co.za 
www.satgi.co.za   

Publicatiedatum: