Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers proberen inheemse Colombiaanse aardappelrassen te redden

Een groep wetenschappers zoekt in Colombia, samen met enkele kleinschalige telers, naar zaden van inheemse aardappelrassen om te voorkomen dat deze verdwijnen. Het project wordt gefinancierd door Fontagro en kan ook rekenen op de deelname van een Boliviaanse universiteit en enkele andere verenigingen die inheemse rassen willen beschermen.

In de streek rond Carmen de Carupa, een gemeente in Colombia, hebben extreme temperatuurschommelingen en hevige regenval als gevolg van de opwarming van de aarde veel telers ertoe gebracht geen aardappelen meer te poten. "Maar in Colombia groeien 38 inheemse rassen die een genetisch profiel hebben dat hen beter bestand maakt tegen droogte of hevige regenval", zegt professor María del Pilar Márquez, die samen met onderzoekers Ismael Villanueva en Adriana Sáenz deel uitmaakt van het project. "Op de markt geven kopers evenwel de voorkeur aan meer conventionele aardappelrassen."

"Mogelijk zijn we zelfs al enkele rassen kwijtgeraakt", zegt Sáenz. "We willen nu zo ver mogelijk teruggaan om de aardappelen te redden die door de vorige generaties en oude culturen werden aangeplant."

Meerdere boeren uit Carmen de Carupa en omgeving reageerden op de oproep van de onderzoekers om het weinige pootgoed van de met uitsterven bedreigde aardappelen ter beschikking te stellen. Gezien frequente oogstverliezen en het gebrek aan goede afzetmogelijk-heden hebben vele telers er immers voor gekozen de aardappelteelt te vervangen door veeteelt.

Márquez merkt op dat er in Colombia zo'n 60 inheemse rassen en 30 commerciële rassen zijn, maar slechts enkele van die rassen komen op de markt. Voor haar zouden alle rassen naast elkaar moeten kunnen bestaan in de retail, maar ook in andere – voor de telers voordeligere – verkoopkanalen.

Bron: AFP / semana.com

Publicatiedatum: