Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lizelore Vos:

"Mijn vader kwam in zijn zoektocht naar alternatieven uit bij de biologische landbouw"

Nog tot 1 december kan elk Velt-lid meedoen met de samenaankoop biologische zaden. Met deze samenaankoop wil Velt zaadvaste rassen, biologisch geteeld, op de voorgrond plaatsen. In het aanbod vind je ook plantgoed en pootgoed. De aardappel Sevilla bijvoorbeeld, met liefde geteeld door Lizelore Vos. Vilt trok naar haar 90 hectare biodynamische landbouwgrond in Kraggenburg, een dorp in de Nederlandse Noordoostpolder. Naar aanleiding van dit bezoek werd het onderstaande artikel geschreven: 

Familieverhaal
Alles begon met Lizelores opa. Die wilde dolgraag boeren, maar woonde in hartje Amsterdam. Na WO I ontstond het idee van de drooglegging van Flevoland, opdat Nederland nooit meer honger zou lijden. "Mijn opa werkte vijf jaar mee aan die ontginning. Daarna kreeg hij een stuk land toegewezen. Toen later mijn vader Niek de boerderij overnam, ondervond hij dat hij steeds meer bestrijdingsmiddelen moest gebruiken voor hetzelfde resultaat. Zo begon zijn zoektocht naar alternatieven en kwam hij uit bij de biologische landbouw."

Lizelore en Niek. ©Xander van Ommen voor Velt vzw

Op zoek naar een resistent ras
Lizelores vader teelde veel aardappelen en kreeg te maken met Phytophthora infestans, dé gevreesde aardappelziekte. Die kan in de meeste stadia van de groei opduiken, meestal met nefaste gevolgen voor de opbrengst. Daarbij is deze ziekteverwekker superbesmettelijk: de sporen reizen door de lucht en dalen weer neer, dus dan verspreidt het zich overal. Ook bij de buren, die in die tijd erg argwanend tegenover de bio-boeren stonden.

Biologische telers hadden dus een grote behoefte aan rassen die aangepast zijn aan de biologische teeltomstandigheden en Niek vatte het ambitieuze plan op om een resistente aardappel te creëren. Zo'n nieuw aardappelras op de markt introduceren, blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan: het duurt algauw tien jaar, verzekert Lizelore me. De aardappel moet aan meer dan honderd eigenschappen voldoen. Slechts één op 150.000 zaailingen wordt een ras.

"Mijn vader heeft een enorme liefde voor de aardappel en geniet er elke dag van de planten te zien groeien", zegt Lizelore. "Voor zijn resistente aardappel werkte hij samen met handelshuis Meijer Potato en het biologisch aardappelveredelingsprogramma BioImpuls van Universiteit Wageningen."

Bionica en Sevilla
Na veel bloed, zweet en tranen zijn er twee rassen uit voortgekomen: Bionica, een witvlezige aardappel, die vandaag niet meer op de markt is, en Sevilla, een kruising tussen het bekende ras Agria en x DOB-1997-507- 015, een Phytophthora-resistente kruisingsouder. Naast een grote resistentie tegen Phytophthora is het een duurzame aardappel, doordat hij weinig stikstof nodig heeft en goed tegen droogte kan. Ook handig om te weten: wanneer je deze geelvlezige knol vroeg oogst, dan heb je een vastkokende, stevige aardappel. Laat je hem langer doorgroeien, dan wordt hij kruimig — goed voor stamppot, friet en chips.

Vandaag levert Lizelore pootgoed van deze aardappel aan Velt. Men kan deze resistente aardappel dus bestellen via samenaankoop.velt.nu. Maar de term resistent vermijd je eigenlijk beter, want na een aantal jaren kan de ziekte er toch in komen. Beter spreek je van 'tolerante' rassen, raadt de jonge boerin vriendelijk aan.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: