Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Baptiste Geoffray van SICA Gerfruit (Frankrijk)

"Met bijenkorven kan de impact van een boomgaard op de biodiversiteit worden gemeten"

Bio-teelt staat bepaalde waarden voor die het Franse bedrijf SICA Gerfruit volledig onderschrijft en het wil daar het liefst zo ver mogelijk in gaan. Geconfronteerd met het gebrek aan studies over de impact op de biodiversiteit van de verschillende teeltmethoden, koos het bedrijf ervoor om een eigen database aan te maken om de voetafdruk van de eigen activiteiten te meten. 


Romain Tessier, teler en medevoorzitter van Mylord die onder meer het Beeguard-project heeft voorgesteld op de Fruit Attraction van 2022 

Een gebrek aan gegevens
"Er zijn vragen waar we op dit moment geen definitief antwoord op hebben. Onze middelen om plagen te bestrijden worden steeds beperkter en we moeten nieuwe bestrijdingstechnieken vinden om onze gewassen te beschermen. Er worden ook steeds minder actieve stoffen toegelaten op de markt. Maar wat is de werkelijke impact van onze praktijken op elk perceel? De antwoorden zijn niet noodzakelijkerwijs diegene die we graag zouden zien. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat met bepaalde producten de populatie van een insect direct na toepassing afneemt, maar 15 dagen later alweer op peil is. Een databank kan bijzonder interessant zijn om ons te helpen de perfecte balans te vinden tussen de bescherming van onze boomgaarden en de bescherming van de biodiversiteit", vertelt Baptiste Geoffray, verantwoordelijke Innovatie bij SICA Gerfruit. 

"De wetenschap moet ons aan het juiste evenwicht helpen"
Swing.bio, een appelras dat van nature resistent is tegen een bepaald aantal plagen en het eerste Franse biologische ras dat gecertificeerd is als bijenvriendelijk, werd door SICA Gerfruit gekozen om haar kennis over de impact van de teelt op de biodiversiteit te beoordelen. Het bedrijf heeft zich aangesloten bij het Beeguard project dat werkt met bijenkorven: "Wetenschap en kennis zullen ons de weg tonen naar het juiste evenwicht. Dit project zal ons in staat stellen om zo nauwkeurig mogelijk de impact te bepalen die onze methoden hebben op de activiteit van hulpinsecten. Het doel is om ze zich in zo groot mogelijke getale te laten vestigen in onze boomgaarden. Hiervoor gaan we de bij als schildwacht gebruiken. We gaan proberen hun voedselbronnen binnen onze boomgaarden te kwantificeren en de link te leggen met de productie van honing. Alle Swing.bio boomgaarden worden gecontroleerd door een doctor in de entomologie, wat vrij uitzonderlijk is voor een fruitras. Ze helpt ons de impact van onze teeltpraktijk te meten, de plantensoorten te selecteren die tussen de bomenrijen moeten worden gezaaid om de hulpinsecten aan te trekken en een biodiversiteitsindicator in onze boomgaarden op te zetten." 

Het is een project dat stevige argumenten moet opleveren voor de toepassing van bepaalde praktijken zoals het aanplanten van bloemenstroken. "Tegenwoordig zijn bloemenstroken populair. Er wordt gezegd dat ze de aanwezigheid van bestuivers bevorderen. Maar in welke mate? Tegenwoordig zijn er maar heel weinig serieuze onderzoeken naar dit onderwerp uitgevoerd. We vermoeden dus dat de bloemenstroken interessant zijn voor de biodiversiteit, maar we weten niet wat hun werkelijke impact is op de evolutie van populaties, vooral wanneer ze niet verbonden zijn met andere omgevings-factoren."


© Sica Gerfruit Swing.bio 

Proefboomgaarden van een grootschalig project
Hoewel het onderzoek in eerste instantie betrekking zal hebben op Swing.bio, is SICA Gerfruit van plan de opgedane kennis te extrapoleren naar de andere rassen die het teelt. "Wanneer we onze antwoorden hebben, zullen we kijken hoe we die kunnen aanpassen aan elk ras en elk perceel om deugdzame technische en plaagbestrijdingsmethoden te bedenken. Het doel is om van al onze boomgaarden een zo deugdzaam mogelijk ecosysteem te maken."

Voor meer informatie:
Baptiste Geoffray
SICA Gerfruit - Mylord
Tel: +33 6 42 76 89 20 (Frankrijk)
bgeoffray@mylord.fr
www.swing.bio.com

Publicatiedatum: