Tholen - Een prijsverhoging in de uien zorgt momenteel voor een rem op de export. "Begin van de week ging het nog goed. Maar deze week is de prijs - naar verluidt gedicteerd door de boer - met 3 cent omhoog gegaan. Dat maakt de prijs van de 60/80 sortering in één keer 38 cent. Hierdoor haken afnemers in bijvoorbeeld het Verre Oosten af", vertelt Rene Tiggelman van Handelsmaatschappij van Langevelde uit Kruiningen.

"Voor 35 cent werd er nog snel besteld, voor 38 cent heb ik ze nog niet kunnen verkopen. Hoe de export naar het Verre Oosten de komende tijd zal verlopen, vind ik een groot vraagteken. Veel is afhankelijk van de export en prijzen van de Chinese uien", vervolgt René. "Naar Afrika zal de uienexport tot januari wel door blijven lopen. De Afrikaanse landen hebben weinig alternatieven en zijn meer op Holland aangewezen."

"Binnen Europa hoor ik dat er wel wat naar Oost-Europa gestuurd wordt. Wij zijn in afwachting van de vraag vanuit Spanje. Zij hebben aanzienlijk minder uien. Inmiddels beginnen de Spanjaarden wel voorzichtig te informeren, maar er gaan nog nauwelijks uien heen", aldus de exporteur. Kwalitatief is de exporteur het seizoen goed klachtenvrij doorgekomen. "Ook de aardappelexport loopt bij ons redelijk door. Hiervoor hebben we een paar vaste afnemers."

Voor meer informatie:
René Tiggelman
Van Langevelde Handelsmaatschappij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
+31 (0)113 382 600 
rene@javala.nl      
www.javala.nl