Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regen, hagel en vorst hebben minimale impact op Chileense blauwe bessenexport

Volgens informatie van het Blauwe Bessen Comité van Asoex, de Chileense vereniging van exporteurs, en het adviesbureau iQonsulting, hebben telers slecht weer gehad in de eerste twee weken van november in centraal en zuidelijk Chili. Op 1 november werd er vorst opgetekend van Maule tot aan Bío Bío, al was die niet overal even streng, en van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 november was er regen in de O'Higgins regio en meer naar het zuiden toe. In bepaalde streken waren er ook hagelbuien.

iQonsulting maakte een evaluatie op van de impact op de blauwe bessenteelt en -export:

1. De regen had om twee redenen geen invloed op de teelt: aan de ene kant versnelden de telers de oogst van de vroege rassen en aan de andere kant was de regen niet al te intens. De gemiddelde neerslag bedroeg 5 mm. In sommige gebieden was het 10 mm of iets meer.

2. De hagelbuien waren plaatselijk en beperkt. De impact op de export wordt op slechts 0,1% van de totale geschatte waarde geraamd.

3. De vorst van 1 november heeft grotere gevolgen gehad voor de teelt van blauwe bessen, maar deze was beperkt tot de regio Ñuble. Vooral de gemeente Coihueco werd getroffen en iets minder de gemeenten San Ignacio en El Carmen. Ook in het zuiden van Maule richting de bergen was er vorst. De schade loopt op tot 10 à 20% in die streken. In andere gebieden was er ook wat vorst, maar niet genoeg om schade aan de teelt toe te brengen. Het verlies aan export wordt geraamd op zo'n 900 ton, wat overeenkomt met 0,9% van de totale zendingen dit seizoen.

Gezien de geringe impact op de export heeft het Blauwe Bessen Comité besloten de oorspronkelijke raming van 98.288 ton vers fruit en 60.000 ton diepgevroren blauwe bessen niet te verlagen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Chileense exporteurs sowieso de beste rassen kiezen en een zeer zorgvuldige selectie maken bij de oogst en in de pakstations, zo meldt blueberriesconsulting.com.

Op zondag 6 november (week 44) was er reeds 1.171 ton verse blauwe bessen geëxporteerd, 12,8% minder dan vorig seizoen door de vertraging in de oogst wegens het koude voorjaar. Het is zeer waarschijnlijk dat de daling wordt gecompenseerd door de hogere temperaturen in de komende dagen. De rassen van de hoogste kwaliteit, behorende tot groep 1 van de classificatie van het Blauwe Bessen Comité, vertegenwoordigen 72% van de totale export tot nu toe, wat een duidelijk teken is van een herstructurering van de sector naar rassen van hoge kwaliteit.

Publicatiedatum: