Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bizarre hagelstorm in Chili treft kersen-, druiven- en blauwe bessenteelt

De schade aan het vroege fruit in Chili wordt geraamd op ongeveer 10% – de precieze omvang moet nog worden bepaald – na een bizarre hagelbui die in het afgelopen weekend kersen-, druiven- en blauwe bessenpercelen heeft getroffen. Regen, laat staan hagel, is volgens experts hoogst ongebruikelijk in deze periode van het jaar. 

"In het centrale deel van Chili, dat wil zeggen tussen de regio’s Metropolitana en Maule, zou een op de vijf fruittelers een bepaald niveau van schade hebben geleden", vertelt Lorena Pinto, productmanager Kersen en Steenfruit bij het bedrijf Ana Chile. "Fedefruta raamt dat de schade niet meer zal bedragen dan 10% van de vroege oogst. Preciezere informatie volgt in de loop van het seizoen." 

"Het is nog te vroeg om exacte details te hebben over de omvang van de schade, maar de getroffen teeltgebieden zijn beperkt, omdat het de hagel is die de grootste schade heeft veroorzaakt en die kwam maar voor in bepaalde locaties. In andere delen van eenzelfde regio was er alleen maar regen gevallen of zelfs helemaal niets. De belangrijkste economische schade zal zich voordoen in de kersen-, druiven- of blauwe bessenteelt. Het is onvermijdelijk dat de teeltkosten omhoog zullen gaan, omdat de telers kwaliteitsproblemen zullen willen vermijden die kunnen optreden na regen in deze periode. In Chili is regen in deze periode niet gebruikelijk en hagel al helemaal niet."


Bekijk een kort fragment van de hagelbui 

Pinto zei dat Fedefruta, de vereniging die veel telers in Chili vertegenwoordigt, hen vraagt naar het schadeniveau op de percelen om een goed beeld te krijgen van de volledige impact van de hagelbui en regen.

Volgens een rapport van de Stichting voor de Fruitteeltontwikkeling (FDF) was Ñuble de regio waar de meeste neerslag is gevallen. San Nicolás registreerde bijvoorbeeld 35,1 mm regen. In de Bío Bío regio viel er 26 mm, in Los Ángeles en 28,6 mm in Antuco. In O'Higgins werd gemiddeld 11 mm neerslag opgemeten, maar in Codegua was dat bijvoorbeeld 16,1 mm.

Uit het FDF-rapport blijkt dat in Maule de maximale neerslag werd opgemeten in Parral (19,6 mm) en Longavi (14,2 mm). Op andere locaties in deze regio, zoals San Javier, Yerbas Buenas en Linares, viel er tussen de 10,8 en 11,6 mm regen.

In Valparaíso en Metropolitana bedroeg de neerslag niet meer dan 4 mm. Er zijn nog geen meldingen dat het verpakken van kersen, druiven of blauwe bessen significant vertraagd is door de hagelbuien.

Voor meer informatie:
Lorena Pinto
Ana Chile
Tel: +56 9 98182940 (Chili)
Lpinto@anachile.cl 
www.anachile.cl 

Publicatiedatum: