Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hattrick voor Hollandse uien

6,3 miljoen ton uien verwacht in EU en VK

Het afgelopen seizoen werd voor de derde keer op rij het exportrecord van de Nederlandse ui gebroken en tikte de teller uiteindelijk ruim 1,3 miljoen ton aan, zo meldt de Holland Onion Association. Dat zal dit seizoen wat moeilijk te evenaren worden. De voortvarende groei sinds het millennium in het telen van Hollandse uien is dit seizoen juist zelfs wat teruggelopen. Los van het feit dat de bouwplannen van Nederlandse agrariërs enigszins verschoven waren naar aardappelen of granen, heeft het droge voorjaar en de nog drogere zomer de opbrengstcijfers per uienperceel verder ingedampt.

Episch record 2021-2022
Het exportrecord bleef in het afgelopen seizoen uiteindelijk steken op een zeer indrukwekkende 1.318 miljoen kilogram en nam met 0,85 miljoen kilo toe. De epische grens van 1,3 miljoen ton werd hiermee ruimschoots gepasseerd en betekende een absolute exportgroei van 7%.

Het nieuwe seizoen ging in week 27, ondanks dat er ongeveer 9% minder is ingezaaid dan vorig seizoen, echter opnieuw niet minder voorbarig van start. In de eerste  export weken tekende zich een explosieve groei af van een opzienbarende 23%, maar deze is inmiddels genormaliseerd tot zo’n 3%. Naar verwachting zal er voor de wekelijkse export een volume tussen de 1.000.000 en 1.050.000 ton beschikbaar zijn. Daarvan is tot en met week 45 al ongeveer de helft weg, waardoor er voor de resterende weken in dit lopende seizoen nog zo'n 14.000 ton per week overblijft.

Nieuwste Europese feiten en cijfers online
Met een gemiddelde opbrengst in de afgelopen 10 jaar van rond de 57 ton per Nederlandse hectare ziet het ernaar uit dat de opbrengst in 2022 met 44,2 ton per hectare fors lager uitkomt. Zelfs ten opzichte van vorig jaar toen er gemiddeld 49 ton per hectare werd geoogst. Landelijk zien we een dalende trend in de uienopbrengsten, grotendeels het gevolg van de klimaatverandering met alle gevolgen van dien. Kijken we naar de ons omringende landen in Europa, zien we eenzelfde trend zich aftekenen. De omvang van de Europese uienvelden is met 9% weer fors teruggelopen tot bijna 105.000 ha. De totale uienproductie van de Europese landen en het Verenigd Koninkrijk komt naar alle waarschijnlijkheid uit rond de 6,3 miljoen ton. En dat is de laagste opbrengst van de afgelopen vier jaar, zo blijkt uit de zeer recent gepubliceerde oogstramingen en overige cijfers van AMI.

De volledige presentatie met de laatste Europese feiten en cijfers is hier te downloaden

Dure uien
Hollandse telers vragen dan ook hoge prijzen. Dat maakt het voor de Nederlandse uienhandel niet altijd even gemakkelijk om te concurreren op de wereldmarkt evenals intern tegen elkaar als leden van de Nederlandse uienhandel.

Kickstart
De totale export liep dit seizoen 2022/23 in de eerste vijf weken al razendsnel op tot bijna 118.500 ton. In vergelijking met vorig jaar verliet in diezelfde weken ‘slechts’ 96.000 ton onze landsgrenzen. Ook werd de ranglijst dit seizoen voor het eerst aangevoerd door Ivoorkust dat met cumulatief 30.000 ton in eerste instantie ruim voorlag op Senegal. Vervolgens maakte Senegal echter bekend dat het dit seizoen importquota afgeeft voor maar liefst 200.000 ton uien, tegenover 'slechts' 170.000 ton importquota vorig seizoen. Kort hierna nam Senegal dan ook het stokje alweer over en loopt Ivoorkust nu iets achter in vergelijking met dezelfde periode. Maar omdat er in korte tijd enorm veel Hollandse uien nar Senegal zijn verscheept, is het best mogelijk dat die markt er de rem even op zet, en Ivoorkust opnieuw op kop komt. Groot Brittannië bekleedt standvastig de derde positie en loopt qua geïmporteerd volume opnieuw stabiel en gestaag uit ten opzichte van vorig seizoen.

Brede spreiding
De spreiding qua exportlanden is breed. Vroeg in het seizoen heeft de Hollandse ui al 116 landen aan gedaan. Ook landen die vorig seizoen en zelfs het seizoen daarvoor rond deze periode nog niet of nauwelijks aan de markt waren, doen al vroeg (weer) mee zoals Israël, Kameroen, Japan en Australië, maar ook Jordanië, de Bahama’s, Zwitserland en Niger plussen. Daarnaast is ook Brazilië weer terug van weggeweest en meldt zich vanaf week 34 dit seizoen wekelijks.

Wat verder opvalt, is een riante exportplus naar Maleisië, dat daarmee dit seizoen op positie 7 staat met bijna 17.500 ton. Zo ook naar onze zuiderburen in België waar inmiddels ruim 16.000 ton is afgeleverd en waarmee nu al wordt afgestevend op een verdubbeling ten opzichte van het vorige seizoen.

Er wordt dus hard aan de Hollandse uien getrokken en dat resulteert in een mooie prijs voor zowel de boer als de handel. Bijkomend punt is wel dat sommige boeren  zo euforisch zijn dat er nog meer in het vat zit dat ze nog geen kilo verkopen in deze rendabele markt.

Bron: Holland Onion Association

Publicatiedatum: