Italië

Innoveren in de boomgaard

In deze moeilijke momenten voor de hele fruitsector lijkt het ook moeilijk om over innovaties te praten. Toch is de enige manier om vooruitgang te boeken, inzetten op nieuwe rassen met onderscheidende kenmerken op het gebied van uiterlijk, smaak en houdbaarheid.

Fuji Zhen Aztec

"Ook in de vlaktes kunnen appelen van hoogwaardige kwaliteit worden geteeld die door de consument worden gewaardeerd. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de Fuji Zhen Aztec, een gecertificeerde Fuji die superieur is in maatsortering, smaak, sappigheid en aroma aan elke andere Fuji op de markt. De kleur is bovendien helderrood", vertelt Giovanni Zanzi van de Italiaanse boomkwekerij F.lli Zanzi Vivai.

"Een ander ras dat onlangs is geïntroduceerd en bij ons exclusief verkrijgbaar is, is Crea 105, een dochter van Lady William. Deze appel rijpt 7 dagen na Fuji en heeft unieke eigenschappen zoals een Brix-waarde van minimaal 16, elk jaar een constante opbrengst, grote productiviteit, nooit cracking, houdbaarheid van 10 maanden en aromatische, zeer sappige en knapperige vruchten. Bij teelt in de vlaktes is de appel voor meer dan 90% rood gestreept. De maatsortering is gemiddeld (75/85)." 

Groepsfoto op een beurs: Enrico, Giovanni, Francesca en Riccardo Zanzi 

"Een ander opmerkelijk ras voor teelt in de vlaktes is Evil Gala, een gecertificeerd ras, CPVO gepatenteerd en wereldwijd erkend. Deze appel heeft een uniforme, intens heldere rode kleur op 100% van het oppervlak en rijpt 7-10 dagen eerder dan alle andere Gala’s. Bovendien is uit testen gebleken dat in tegenstelling tot andere klonen de productie jaar na jaar constant blijft. De appel heeft grote maten."

"Ook de biologische sector heeft het moeilijk. Om de commerciële uitdagingen te overwinnen, stellen we met ons bedrijf Zanzivivai Bio een reeks rassen en technische innovaties voor."

Links Crea 105, rechts Devil Gala 

Tegenwoordig vergroot de biologische teelt in de vlaktes zijn areaal met rassen die worden erkend als extreem productief en met uitstekende esthetische en smaakkenmerken in elk teeltgebied. We denken daarbij aan Crimson Crisp, Pinova, Goldrush, Golden Orange, Primiera en Topaz. Het zijn allemaal reeds gevestigde rassen voor de versmarkt en verwerkende industrie. "Met deze biologische rassen en door een passende techniek te gebruiken, kan er degelijk gepresteerd worden op een zeer moeilijke markt."

Giovanni Zanzi

"Kwaliteit is essentieel, maar productiviteit is ook belangrijk. Om zowel in de biologische als in de conventionele sector goede resultaten te behalen, adviseren wij een muursysteem aan dat gemechaniseerde snoei en uitdunnen mogelijk moet maken, zoals het nieuwe Guyot-systeem."

"Met deze systemen hebben we de mogelijkheid om zeer hoge opbrengsten te verkrijgen, van superieure kwaliteit en met steeds minder gebruik van arbeidskrachten, want tegenwoordig zijn die schaars, zeker de geschoolde krachten. We kunnen daarom bevestigen dat een appelboomgaard in de vlaktes een goed inkomen biedt en een product levert dat op de markt gewaardeerd wordt", besluit Giovanni Zanzi.

Vivai F.lli Zanzi
44124 Ferrara - Italië
Tel: +39 (0)532 719072
vivaizanzi@vivaizanzi.it 
www.vivaizanzi.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.