Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verenigde Staten grootste exporteur zoete aardappelen

De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat geniet van Amerikaanse zoete aardappelen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties waren de Verenigde Staten in 2020 de grootste exporteur van zoete aardappelen ter wereld (qua volume). De Amerikaanse export van zoete aardappelen op basis van vers gewicht steeg van 2001 tot 2021 met 1.157 procent, en de jaarlijkse waarde van de export steeg in dezelfde periode van 14 miljoen dollar naar 187 miljoen dollar.

De promotie van de gezondheidsvoordelen van de knol en de uitbreiding van het aanbod van zoete aardappelen door voedingsbedrijven, zoals zoete aardappelchips en frietjes, hebben bijgedragen aan de groei. De export naar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie kende een sterke jaarlijkse groei vanaf het midden van de jaren 2000 tot 2018. De toenemende wereldwijde concurrentie en de schade die orkaan Florence toebracht aan de oogst van 2019 in North Carolina - de staat die de grootste teelt in de VS voor zijn rekening neemt - hebben de exportmarkt afgekoeld. Van 2018 tot 2021 daalde de export naar het Verenigd Koninkrijk met 28 procent en naar de Europese Unie met 12 procent. Ondertussen is de export naar onder meer Canada blijven stijgen.

De Verenigde Staten staan wereldwijd op de zevende plaats in de teelt van zoete aardappelen, aldus de FAO. In de afgelopen 20 jaar heeft de grootste producent in de VS de teelt van zoete aardappelen meer dan verdubbeld om aan de groeiende internationale en binnenlandse vraag te voldoen. Deze trend is gestagneerd sinds de Amerikaanse oogst van zoete aardappelen in 2017 een recordhoogte bereikte.

Publicatiedatum: