Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagingen en oplossingen bij afzet kwaliteit IQF-zachtfruit

Het behouden van het natuurlijke uiterlijk en vorm van het zachtfruit tijdens het invriezingsproces is een grote zorg voor verwerkers, omdat zachtfruit zeer kwetsbaar is. De reden dat dit zachtfruit moeilijk te verwerken is, is het hoge gehalte aan water en suiker in dit zachte fruit, volgens María Viétez, marketing coördinator bij Octofest. "Dit kan leiden tot significante veranderingen tijdens het invriezingsproces: klontvorming, uitdroging en barsten of afbrokkelen. Deze factoren kunnen ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het eindproduct, en uiteindelijk zelfs de verwerkers ertoe dwingen een lagere prijs te vragen voor het zachtfruit."

Om een hoge winstgevendheid te verzekeren, benadrukt Viétez dat verwerkers moeten zorgen voor premium kwaliteit als het om zachtfruit gaat. "Dat is haalbaar door moderne invriezingsoplossingen zoals de Octofrost IQF vriezer, die aansluit op de bijzonderheden van de bes en elk ras met de grootste zorg behandelt. Als antwoord op de uitdagingen die ik eerder noemde, ligt de ultieme oplossing bij fluïdisatie en flash-vriezen."

Terwijl het klimaat steeds uitdagender wordt voor de teelt van zachtfruit, wordt tegelijkertijd een grotere vraag naar bevroren zachtfruit verwacht, merkt Viëtez op. "Als de temperaturen wereldwijd stijgen, zullen regio's die voorheen zachtfruit massaal teelden nu zien dat de teelt minder consistent wordt. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar bevroren zachtfruit. Volgens Grand View Research wordt tussen 2022 en 2027 een stijging van zachtfruit verwacht met 7,5%.""Zachtfruit heeft een plakkerig oppervlakte door het hoge watergehalte, waardoor makkelijk klonten of grote ijsblokken kunnen ontstaan. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, gebruikt de OctofrostTM Freezer meerdere vrieszones, elk met een instelbare ventilatorsnelheid voor een optimale luchtdruk en snelheid," legt Viétez uit. "In de eerste zone, biedt OctoFrost een korstbevriezings-band dat onmiddellijk het oppervlak van het zachtfruit bevriest voordat de kern in de volgende zones wordt bevroren. Dat helpt de stukken van elkaar gescheiden te houden, en zo klontvorming te voorkomen en het behouden van hun natuurlijke vorm tijdens het invriezingsproces."

"Het is van belang dat de verwerkers het invriezingsproces niet te lang laten duren," aldus Viétez. "Als het invriezingsproces van het zachtfruit lang duurt, kan het de cellenstructuur van de moleculen van het zachtfruit beschadigen en leiden tot vochtverlies. Dat leidt op zijn beurt tot gewichtsverlies en een verandering in kleur en textuur. De sleutel om dit te voorkomen ligt in de perfecte luchtstroom in de vriezer, die de invriestijd tot slechts een paar minuten kan verkorten. Dat wordt bereikt door de optimale aerodynamica in de OctoFrost IQF Freezer. Zijn compacte formaat en de instelbare ventilatorsnelheid dragen bij aan het klein houden van de ijskristallen en het beperken van vochtverlies tot een minimum."Een ander uitdagend aspect bij het invriezen van zachtfruit is het voorkomen van schade aan het oppervlak. Viétez legt uit: "Het gebruik van metalen gaasbanden en lange invriestijden zijn twee van de belangrijkste oorzaken van oppervlakteschade. Bij blauwe bessen veroorzaken ze barsten, terwijl ze bij andere soorten, zoals frambozen, leiden tot breken en verkruimelen. Om dit op te lossen hebben we de gepatenteerde bodemplaat-technologie ontwikkeld met voor levensmiddelen geschikt plastic materiaal. Door de voorzichtige beweging en vibraties, bewegen de bodemplaten het zachtfruit voorzichtig naar voren, zodat goede scheiding wordt gegarandeerd en oppervlakteschade wordt voorkomen."

Voor meer informatie:
OctoFrost Group
sales@octofrost.com
www.octofrost.com

Publicatiedatum: