De lijst met de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse (glas)tuinbouw wordt dit jaar aangevoerd door Enza Zaden. Vrijdag 4 november werd de Hillenraad100 bekend gemaakt in het Kunstmuseum in Den Haag. Themaprijzen waren er voor Floral Trade Group, ISO Group en Best Fresh. Vanwege de uitdagingen waar de sector voor staat was gekozen voor een inhoudelijke bijeenkomst voor de bekendmaking: de Hillenraad Horti Convention. Centraal thema daarbij was het dilemma tussen individualiteit en collectiviteit.

Enza Zaden werd tijdens de Hillenraad Horti Convention uitgeroepen tot de meest toonaangevende onderneming in de Nederlandse tuinbouw. Het Expertcomité van de Hillenraad100 roemt de innovatiekracht van het bedrijf, de focus op technologie én markt en de internationale groei. Uit het juryrapport: “Enza heeft een ijzersterke positie en ligt vol op koers om blijvend bij te dragen aan betere en gezondere voeding voor de wereldbevolking. Indrukwekkend feit: ruim 460 miljoen mensen eten groenten die zijn voortgekomen uit de veredelingsprogramma's van Enza.”

Jaap Mazereeuw, Chief Executive Officer van Enza Zaden: "Ik ben erg trots op deze erkenning voor ons familiebedrijf. Deze prachtige notering hebben we dankzij al onze medewerkers die zich dagelijks inzetten om de ambitie van Enza Zaden waar te maken: mensen over de hele wereld toegang te geven tot een breed scala aan gezonde groenten."

‘In fruit and vegetables Aartsen is more than just a number’.
Aartsen groeit graag samen met haar telers, klanten, relaties en team. Dit succes is mede terug te zien in het resultaat van de jaarlijkse Hillenraad100 ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de tuinbouwsector. Aartsen is maar liefst 18 plaatsen gestegen ten opzichte van de vorige editie. Het bereiken van de 6e positie, is een enorme eer. Wij zijn dan ook erg trots op het resultaat dat wij als team hebben behaald. Ook de komende jaren zetten wij deze groei graag samen voort. Let’s grow together", aldus Aartsen

De nummer 100 van de Hillenraad100 editie 2022 is Havatec uit Nieuw-Vennep. De machinebouwer voor met name de tulpenbroeierij is een mooi voorbeeld van een onderneming die inspeelt op de behoefte aan automatisering en mechanisering in de sector. Havatec snapt dat kostenbesparingen op arbeid cruciaal zijn om de sector gezond te houden.

De gezamenlijke omzet van de top 100 is ten opzichte van 2019 met 17,5% gestegen naar 12,43 miljard euro. Ook internationalisering is een duidelijke trend, de top 100 heeft gezamenlijk inmiddels 433 buitenlandse vestigingen. De top 100 biedt werkgelegenheid aan ruim 58.000 mensen.

In de vorige editie kwam Banken Champignons binnen op nummer 100. In 2022 is het bedrijf 19 plaatsten gestegen naar plek 81. De ondernemingen in de Hillenraad 100 onderscheiden zich op strategie, groeipotentieel, innovatiekracht, organisatie, duurzaamheid en ondernemingsprestaties.

Themaprijzen
De BDO Themaprijs Familiebedrijf van het Jaar 2022 ging naar Floral Trade Group. Dit familiebedrijf groeit door overnames van kleinschalige bedrijven en weet daarbij de cultuur en het karakter van het familiebedrijf te behouden.

De NPM Capital Wendbaarheidsprijs werd overhandigd aan ISO Group. Deze leverancier van onder meer stekrobots, heeft blijk gegeven van enorme wendbaarheid. Door slimme allianties met andere leveranciers en door goed marktonderzoek weet het bedrijf ook andere markten aan te boren.

De Maatschappij Dichtbij Prijs, gesponsord voor Venéco, is uitgereikt aan Best Fresh. De Foundation van Best Fresh ondersteunt als ANBI-stichting goede doelen, maar initieert ook zelf projecten. De maatschappelijke betrokkenheid is daarmee goed verankerd in de onderneming.

Eregalerij
De nieuwe Hillenraad100 telt in totaal veertien nieuwkomers. Daarnaast groeiden drie bedrijven door naar de categorie 500+, ondernemingen met meer dan 500 miljoen euro omzet. De Eregalerij met 500+-ondernemingen is toegenomen van tien naar veertien bedrijven. Deze ondernemingen staan voor een gezamenlijke omzet van 73 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 200.000 mensen wereldwijd.

Onvrede in de maatschappij
In de Hillenraad Horti Convention was ook veel tijd voor een inhoudelijk programma. Socioloog Frits Spangenberg sprak over de huidige onvrede in de maatschappij en over het dilemma tussen individualisering en collectiviteit. De tuinbouw is in de vorige eeuw groot geworden door coöperaties, maar heeft dat sinds de jaren negentig grotendeels losgelaten door de focus op professionalisering en schaalvergroting. De maatschappelijke problematiek waarmee de sector vandaag de dag te maken heeft, kan echter alleen collectief worden opgelost. Spangenberg riep de aanwezigen op om de kracht van het collectief te hervinden.

Toekomstbestendige tuinbouw
Een groep van tien ondernemers is inmiddels met elkaar in gesprek over een toekomstbestendige tuinbouw. Zij praten over de belangrijkste duurzaamheidsvraagstukken van dit moment: energietransitie, CO2 reductie, bestrijdingsmiddelengebruik en arbeidsmigrantenhuisvesting. Namens hen schoven Edith Bentvelzen van Ter Laak Orchids, Jan Opschoor van Growers United en Peter Maes van Koppert tijdens de Hillenraad Horti Convention aan tafel aan. Onder leiding van Sacha de Boer werden met de zaal meerdere stellingen en oplossingsrichtingen besproken. Dit leverde boeiende inzichten op, maar bovenal het vertrouwen dat de sector over voldoende veerkracht beschikt om ook de recente uitdagingen het hoofd te bieden. Daarover binnenkort meer.

Foto's: Hillenraad100

Voor meer informatie:
Hillenraad100 
ABC Westland 127
2685 DB Poeldijk
+31 174 610 438  
info@hillenraad100.nl 
www.hillenraad100.nl