Meer dan helft Chileense druivenexport bestaat uit nieuwe rassen

Volgens een tweede raming van het Druivencomité van Asoex, de Chileense vereniging van exporteurs, die eind oktober werd gepubliceerd, zal dit seizoen voor het eerst meer dan de helft van de export uit nieuwe rassen bestaan (53% vergeleken met de 49% van vorig seizoen).

"In de tweede raming van het comité is de toename van de export van nieuwe rassen heel duidelijk zichtbaar", legt de voorzitter van Asoex uit. "Dit seizoen zal Chili meer dan 36 miljoen kartons druiven van nieuwe rassen exporteren. Dit betekent een groei van 14% of 4,7 miljoen extra kartons, wat aantoont dat de rassenvernieuwing een realiteit is. Bovendien zal de export van traditionele rassen met 25% of ruim 10 miljoen kartons afnemen ten opzichte van vorig seizoen."

Naar verwachting zal 48% van de druiven in dit nieuwe seizoen rood zijn, 39% wit en 13% zwart. De toename van de nieuwe rassen wordt gedreven door de witte rassen, die met 55% zullen groeien tot ruim 14 miljoen kartons. De nieuwe rode rassen blijven op een niveau van 18 miljoen kartons en de nieuwe zwarte rassen zullen met 7% dalen tot 4,6 miljoen kartons.


"Twee van de drie grootste nieuwe rassen, namelijk Timco en Allison, die beide rood zijn, leveren gezamenlijk 700.000 kartons in en zien hun export terugvallen op respectievelijk 4,5 en 3,6 miljoen kartons. De witte Arra 15, Sweet Globe, Timpson en Autumn Crisp zijn de vier rassen die de grootste bijdrage leveren aan de groei. Samen zorgen ze voor een toename van 4,3 miljoen kartons, goed voor 92% van de totale groei. Hun export wordt geraamd op respectievelijk 3,6, 3,0, 2,4 en 2,1 miljoen kartons", zegt Ignacio Caballero, coördinator van het druivencomité. 

In het geval van de nieuwe zwarte rassen valt de groei van Sweet Favors op met 6,3% tot 1,3 miljoen kartons. De overige belangrijke rassen blijven op hetzelfde niveau of zien hun volume afnemen: Sable Seedless (-3%), Sweet Sapphire (-9%), Maylen (-30%) en Midnight Beauty (-23%). "Het aanbod van nieuwe zwarte rassen is in ieder geval best aantrekkelijk met meer dan 4,6 miljoen kartons."

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.