De verkoop van biologische cressen bevindt zich in oktober en november in de gebruikelijke seizoensgebonden verkoopdip. "Hoewel ook wij een bepaalde terughoudendheid om te kopen bij de consumenten zien, is er nog steeds vraag", vertelt Roland Bötz, cressenspecialist uit Nürnberg. De alomtegenwoordige kostenstijgingen bij de teelt maken het hem des te moeilijker, voegt hij eraan toe. 

De afzet tijdens het klassieke hoogseizoen tot aan Pinksteren was eigenlijk zeer tevredenstellend. Het bedrijf levert aan de retail in heel Duitsland, net als aan diverse groothandelaren. Roland: "Aan het begin van het jaar waren we vol goede moed dat we na twee jaar pandemie weer een volwaardig verkoopseizoen konden draaien, hoewel we omzettechnisch gezien nog niet op het niveau van voor corona zaten. Toen brak de oorlog in Oekraïne uit en werden de algemene omstandigheden voor de teelt extreem moeilijk. Daarom is het erg lastig om concrete ramingen te geven."

Ook investeringen worden voorlopig uitgesteld, in overeenstemming met de omstandigheden. "Als de kostenstijgingen zo doorgaan, zal de situatie op een gegeven moment zeer kritiek worden", zegt Roland over de ernstige gevolgen van de crisis en de daarmee verbonden extra kosten.

Via de eigen standverkoop op de lokale groothandelsmarkt in Nürnberg wordt er aan collega's van de groothandelsmarkt, aan restauranthouders en aan groothandelsklanten geleverd.

Tuinkers nog steeds het populairst
Over de langere termijn gezien, zijn biologische cressen de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel in de biologische vakhandel alsook in de conventionele levensmiddelenhandel, aldus Roland, die aan consumentenmarkten in heel Duitsland levert. "De gewone biologische tuinkers staat nog steeds op de eerste plaats, gevolgd door inmiddels eveneens ingeburgerde soorten zoals radijs cress of rucola cress. Ook de cressenmix, die afhankelijk van de retailketen in verschillende varianten wordt aangeboden, wordt steeds populairder bij de consument."

Voor meer informatie:
Roland Bötz
Gemüsebau Roland Bötz GbR
Loher Hauptstraße 99
D-90427 Nürnberg, Duitsland
Tel: +49 (0)911 345391
info@boetz-kresse.de  
www.boetz-kresse.de