Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector maakt verloren tijd goed

De Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector haalt de kostbare tijd in die verloren is gegaan tijdens de recente staking van de havenarbeiders. Dit weekend vertrok 3.500 ton blauwe bessen vanuit Kaapstad naar het Verenigd Koninkrijk en Europa.

"Voor Zuid-Afrikaanse normen is dit een aanzienlijk volume, maar wel een dat gemakkelijk kan worden geabsorbeerd door de Britse en EU-markt. We verwachten nu een afbouw van de Zuid-Amerikaanse aanvoer en een opleving van de Zuid-Afrikaanse export", zegt Elzette Schutte, operations manager bij BerriesZA.

"De timing van de staking heeft de blauwe bessenexporteurs voor problemen gesteld, maar ze hebben de vertragingen opgevangen door extra koelcapaciteit, meer luchtvracht en de omleiding van een deel van de volumes naar alternatieve markten."

"De EU en het VK zullen dit seizoen volledig worden bediend, de scheepvaartroutes keren binnen de komende twee weken terug naar de schema's van vóór de staking. De Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector is trots op de kwaliteit van haar product en we verwachten het hoge kwaliteitsniveau gedurende het gehele seizoen te handhaven. We zullen kunnen voldoen aan de verwachtingen van de retailers in het VK en de EU", vervolgt Elzette.

Ze merkt op dat de containerlogistiek vóór de recente verstoringen weer veel efficiënter was geworden dan in coronatijd. "De sector werkt actief samen met Zuid-Afrikaanse dienstverleners in de containerterminals om deze ommekeer te bewerkstelligen", zegt ze.

De beste rassen zijn voor de export
De export van blauwe bessen naar Europa is momenteel 17% lager dan de ramingen als gevolg van de verstoringen, maar de sector verwacht dit tekort in de komende weken te herstellen, want de vraag naar Zuid-Afrikaanse blauwe bessen is aanhoudend hoog. De zendingen naar Europa vertegenwoordigen 50% van de Zuid-Afrikaanse export. 

"We hebben vertrouwen in de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse blauwe bessen dit seizoen. We hebben gunstige weersomstandigheden gehad en dat heeft geresulteerd in goede opbrengsten in het hele land. De beste rassen worden voorbehouden voor de export. En aangezien we een tragere start hebben gekend, verwachten we niet meteen een overaanbod op de markt", zegt ze.

De importeurs zijn goed geïnformeerd over de toenemende volumes die onderweg zijn. De totale hoeveelheid voor de export wordt op 25.000 ton geraamd.

Voor meer informatie:
Elzette Schutte
BerriesZA
[email protected]
www.berriesza.co.za

Publicatiedatum: