Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jong Belgisch bedrijf richt zich op handel met Midden-Oosten

"Groot potentieel voor Belgische appels in Egypte"

Tholen - Appels zijn het paradepaardje van de Belgische fruitteelt. Op menig plek in de wereld kunnen ze in de schappen worden aangetroffen. Sinds twee jaar exporteert Omar Elseidy van Nuba Group ze richting Egypte, waar de appels ook zeer geliefd zijn. "De nieuwe oogst ziet er uitermate mooi uit. Natuurlijk is er wel schade, maar toch niet zo veel als bijvoorbeeld twee jaar geleden. Hierdoor zien we een mooi aanbod van kwalitatief uitstekende Belgische appels", aldus de jonge ondernemer.

Het bedrijf richt zich zowel op de export als import en is twee jaar geleden door Omar gestart. "Mijn vader zat al in de export van Belgische appels, waarna ik in 2020 besloot voor mezelf aan de slag te gaan en het werk deels over te nemen." Voor de export koopt Omar haar fruit direct in bij vaste telers. "Op deze manier is de inkoopprijs van appels iets goedkoper, waardoor het in Egypte, maar ook bijvoorbeeld Jordanië en Dubai, interessant blijft om het Belgische fruit te kopen. Egypte is namelijk een zeer grote markt, maar de Egyptische pond is niet zo sterk als de euro op het moment. Er is echter een groot potentieel voor Belgische appels in Egypte." Zo heeft Nuba Group de afgelopen twee jaar gestage groei doorgemaakt. "Ik ben hierin vooral een tussenpersoon. We nemen direct af van leveranciers, brengen het naar sorteercentra en exporteren het richting, met name, het Midden-Oosten."

Dit doet het bedrijf echter niet slechts op het gebied van export, maar ook in Egypte en Marokko hebben ze directe leveranciers, vanwaar het fruit wordt geïmporteerd naar België. "Het citrusseizoen is nu weer begonnen in Egypte en Marokko. Kwalitatief zien deze er mooi uit en dit zijn altijd geliefde producten op de Belgische markt." Verder richt de ondernemer zich voornamelijk op minder kwetsbaar hardfruit. Wel importeert Omar ook avocado's uit Nigeria. "We werken hier met een vaste leverancier en het fruit wat hij vorig seizoen leverde was uitstekend. Zo zijn we altijd op zoek nieuwe producten. Deze brengen we vervolgens naar onze vaste relaties in België, maar soms besluit ik ook op de vroegmarkten te gaan staan. Als je wil kijken of er interesse is voor een product is dit de ideale manier. Je komt in contact met de handelaren en aankopers. Bovendien zie je direct wat er loopt en wat men toch besluit te laten liggen." 

Kijkend naar de toekomst ziet Omar nog genoeg ruimte om te groeien. "Zo houden we onze ogen altijd open voor nieuwe productgroepen of afzetmarkten, maar Nuba Group is nog een jong bedrijf. De risico's die komen kijken bij de import van bijvoorbeeld tomaten of aardbeien zijn voor ons nog te groot. Het is zeker iets wat we ook in de toekomst willen bekijken, maar het is altijd goed om ambitieus te blijven."

Voor meer informatie:
Omar Elseidy
Nuba Group
Europarklaan 1005/8,
3530 Houthalen, België
[email protected] 
www.nubagroup.com