Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes, J.P. Beemsterboer Food Traders:

"Uienexport loopt naar alle bestemmingen redelijk door, maar Senegal is momenteel overvoerd"

Tholen - De situatie in de Hollandse uienexport laat de afgelopen weken niet al te veel veranderingen zien. "Eigenlijk alle landen gaan redelijk op dezelfde voet door, behalve Senegal. Je ziet dat die markt aan het begin van het seizoen overvoerd is. Er zijn nu Egyptische, Marokkaanse en Nederlandse uien op de markt. De uien van de andere origines zijn nu goedkoper, waardoor de export van Hollandse uien naar Senegal stagneert. De grote vraag is hoe lang de andere landen door kunnen blijven leveren. Persoonlijk verwacht ik dat er richting het einde van het jaar ook wel weer vraag naar Nederlandse uien zal ontstaan", aldus William Nannes van J.P. Beemsterboer Food Traders.

De baalprijs laat op dit moment nog nauwelijks beweging zien. "Tegelijkertijd hoor ik dat er bij de teler voor december 35 cent betaald wordt voor goede partijen. Als je dat doortrekt, is de huidige baalprijs niet toereikend en zal er nog wel een paar cent bij moeten. Maar de vraag is of de verkoop dat ook kan trekken. De vraag zal allesbepalend zijn", constateert de exporteur. De export van de roze Crimsun-uien loopt volgens hem momenteel goed door. "De afzet hiervan is breed, ze worden onder meer naar Afrika en de Dominicaanse Republiek en de Europese retail afgezet."

"Kwalitatief gezien is het een redelijk tot goed seizoen. De slechte uien vinden hun weg wel richting Polen. Natuurlijk zijn er wel wat partijen met fusarium, maar gemiddeld genomen valt de kwaliteit me erg mee", aldus William. "Wat me meer zorgen baart - vooral voor de verpakkers - is hoe de exportvolumes zich verhouden tot de sorteercapaciteit. Als je ervan uitgaat dat we in Nederland 1 miljoen ton uien te exporteren hebben en je trekt de huidige exportcijfers van 30 ton per week door dan blijft er straks nog maar 11.000 ton per week over om te verwerken. Dat betekent gewoon dat het overgrote deel van de sorteercapaciteit niet wordt benut. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de oogstprognoses die volgende week voor de rest van Europa worden gepresenteerd op het Euronion-congres."

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 226396408
wnannes@beemsterboer.nl     
www.beemsterboer.nl