Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
New South Wales

Finger limesteler in Hawkesbury Valley verloor 323.000 euro in vijf overstromingen

De extreme weersomstandigheden die Australiƫ de afgelopen jaren hebben getroffen, hebben het teeltbedrijf van Lee Etherington vijf keer overstroomd, met enorme verliezen van 500.000 dollar (323.000 euro) tot gevolg. De teler is al bijna twee decennia actief op zijn teeltbedrijf in de Hawkesbury regio van New South Wales. Daar kweekt hij 1.600 finger limes en andere inheemse planten, die hij gebruikt als grondstof voor zijn bedrijf Wild Hibiscus Distilling Co.

"Het is dit jaar uitzonderlijk heftig geweest," zei Lee. "Er was een dubbele overstroming in maart die ons wegvaagde in de eerste twee weken van maart, en de tweede grootste overstroming in 40 jaar trof ons in juli. We hebben zeven verschillende variƫteiten finger limes en er zijn roze die we in de gin gebruiken en groene. Maar de roze finger limes rijpen allemaal tegelijk en moeten binnen een paar weken worden geplukt - en dat viel samen met een dubbele overstroming."

Het zit de teler niet mee de afgelopen jaren: elke keer dat het overstroomt, zegt Lee dat hij tussen de 100.000 en 150.000 dollar (65.000 en 97.000 euro) verliest aan verloren productie en dat ze een tijdje geen activiteiten kunnen uitvoeren.
In 2019 woedde er een grote brand in de buurt van zijn teeltgebied; de vlammen kwamen tot op 600 meter van zijn boomgaarden.
Toen Covid toesloeg, werd de exportkant van zijn bedrijf van de ene op de andere dag geschrapt. Vorig jaar verloor hij 30-40 procent van de oogst, wat neerkwam op 50.000 dollar (ruim 32.000 euro) verlies.

Bron: news.com.au

Publicatiedatum: