Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sarwat Radwan van AKL Exofresh over de naderende seizoensstart in Egypte

"Late start van een onzeker Egyptisch bosuienseizoen"

In Egypte staat het bosuienseizoen van dit jaar in de startblokken, zo laat Sarwat Radwan (rechts), directeur van AKL Exofresh, weten. De eerste ladingen uit het Noord-Afrikaanse land zullen vermoedelijk in de eerste week van november, een maand later dan vorig jaar, op de Duitse markt komen. "We beginnen het seizoen dit jaar relatief laat, wat duidelijk te danken is aan de grote Duitse oogst. Als het weer meespeelt en ons een acute koudegolf bespaard blijft, zullen er nog ongeveer 2-3 weken Duitse bosuien verkrijgbaar zijn", schetst de importeur.

"De laatste Duitse bosuien van dit seizoen zijn relatief duur, de kiloprijs ligt met soms wel 2 euro per krat boven het gemiddelde prijsniveau," aldus Sarwat. Daarom moet men ook op hoge prijzen voor de eerste Egyptische importbosuien rekenen. "De bosuienmarkt schommelde heel erg in de afgelopen twee jaar. Aan het einde van seizoen 2020/2021 was de vraag extreem hoog, aangezien de Duitse oogst vertraging opliep vanwege een onverwacht begin van de winter. Er was overal vraag naar bosuien, er werden zelfs bosuien vanuit de VS ingevlogen."

"Veel telers reageerden op deze stijging van de vraag, ook degenen die eigenlijk niets met bosuien te maken hadden. Dit heeft er in het daaropvolgende seizoen vervolgens toe geleid dat de Europese markt overspoeld werd. Daarom zie ik dit jaar af van vaste leverings-programma's. In plaats daarvan zullen we de afnamehoeveelheden afhankelijk van de vraag verhogen of verlagen", voegt Sarwat toe.

Egypte versus Italië
Ook dit jaar is de beschikbaarheid van bosuien naar alle waarschijnlijkheid gegeven, vervolgt Sarwat. De Egyptische bosuien hebben in de loop der jaren een goede positie op de Duitse markt verworven. "Vroeg in het seizoen heeft het Egyptische aanbod directe concurrentie van Duitse bosuien, die vanwege de korte transportafstanden voor versheid en kwaliteit staan. Het transport van onze verscheepte bosuien duurt daarentegen meestal 7-9 dagen. Zodra het Duitse seizoen wordt afgesloten, concurreert Egypte alleen nog maar met Italië. Senegal en Marokko zijn vrij nieuw op de markt en nog lang niet zo sterk als de grote spelers Egypte en Italië."

AKL ExoFresh richt zich vooral op de verkoop op de Duitse markt, daarnaast worden er groenten naar Frankrijk, Zweden en Nederland geëxporteerd. "Egypte leverde vroeger veel goederen ofwel direct ofwel via Nederland naar Rusland. Deze markt is nu vanwege de oorlog en de daaropvolgende boycot grotendeels verdwenen. Dit volume moet echter nog steeds ergens geplaatst worden en ik sluit daarom niet uit dat er ook meer aanbod in Noordwest-Europa zal zijn." 

Voor meer informatie:
Sarwat Radwan
AKL ExoFresh GmbH
Mallinckrodtstrasse 320
D-44147 Dortmund, Duitsland
Tel: +49 (0) 1735651237
info@aklexofresh.de   

Publicatiedatum: