Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Gijbels, Euro Gijbels:

"Clemenules blijven groen door te weinig stress aan de boom - we zullen moeten 'cherrypicken'"

Tholen - Het clementineseizoen is ook bij Euro Gijbels weer van start gegaan. "We zijn met Orogros begonnen en zijn nu de laatste Oronules aan het plukken", vertelt John Gijbels vanuit de Catalaanse teeltlocatie in Mont-roig. "Ook aan de pluk van de Clemenules, wat eigenlijk onze belangrijkste variëteit is, moeten we nu gaan beginnen."


Links Leandri en rechts Clemenules

Het liefst had de ondernemer uit Geel daar nog even mee gewacht, maar door de vraag is hij genoodzaakt in de leveringen te voorzien. "Met de Clemenules is er iets opvallends aan de hand. Door de aanhoudende warmte hier in Spanje hebben de bomen niet genoeg stress gehad. Dat is nodig voor het fruit om van kleur te veranderen. En de belangrijkste factor voor de stress is als er een groot verschil is in temperatuur tussen dag en nacht. Dan veranderen de Clemenules van felgroen naar het mooie oranje. Nu wil het echter dat het overdag nog steeds 25 graden is en 's nachts rond de 17 graden blijft hangen. Dat contrast is niet groot genoeg om van kleur te veranderen. Volgende week verwachten we dat de temperatuur zal gaan dalen, waardoor we ze idealiter over 2 weken plukken. Om te kunnen blijven leveren, zullen we echter nu al moeten gaan 'cherrypicken'."

"Normaal gesproken had ik met dergelijk fruit nooit gestart met plukken. Begrijp me niet verkeerd; de smaak is van topkwaliteit. Het gaat puur om de buitenschil door gebrek aan stress, waardoor ze toch minder opgepikt worden", vervolgt John. "We zullen ze namelijk niet verkopen aan de standaardprijzen; dat gaat geld kosten. Ik moet desalniettemin wel, want anders is er sprake van een tekort. Her en der heb ik wel al wat bomen gevonden, die wat meer in de wind en zon stonden. Zo proberen we geen leverdagen te missen."

Kijkend naar de rest van het seizoen is John positief, maar voorzichtig. "Zo hebben we ook van de Leandri heel mooi fruit hangen. Dit is een premiumvariëteit, waarvoor we nog tot januari zullen moeten wachten. Alleen vorig jaar waren deze echt top en zo zien ze er nu ook weer uit. Over het algemeen zullen we, door de droogte en vele andere factoren, wel zo'n 20 procent minder clemenules op de markt hebben ten opzichte van vorig jaar, maar de kwaliteit is goed. Bovendien lijken er ook meer grotere maten aan de bomen te hangen dan normaal. Kijkend naar de markt zal het over het algemeen met de prijzen nog even afwachten worden. Deze zullen ook door de gestegen kosten gunstiger uit moeten pakken eigenlijk."

Groenten
Ook wat betreft de Spaanse groenten verwacht John een moeilijk seizoen. "We hebben te maken met veel nerveuze telers en klanten, maar over het algemeen lijkt er minder aan groenten geplant. Het resulteert in een redelijk optimistisch toekomstbeeld. Bij overaanbod zou er namelijk echt sprake zijn van een probleem, maar door minder consumptie en minder aanbod hoop ik dat de markt in balans blijft. Over 5 weken verwacht ik al dat er minder product op de markt gaat zijn, dus ik hoop dat we mooie prijzen kunnen blijven ontvangen."


John Gijbels

"Het zal echter ook wel moeten, want met zoete aardappelen zien we bijvoorbeeld dat de prijzen gelijk zijn gebleven, maar dat de teeltkosten flink zijn gestegen. Dan praten we wel over een paar euro's per kist. Dat zijn niet zomaar stijgingen", legt hij uit. "Als ik dan de gemiddelde prijzen van bloemkool van vorig seizoen zou krijgen bijvoorbeeld, red ik het niet om uit mijn kosten te komen. Daardoor worden de marges krapper en krapper. Het is in ieders belang om nu de kosten door heel de keten te kunnen verdelen. Dat kun je niet alleen op de consument afschepen om de kosten door te berekenen. Ik hoop dat iedereen bereid is elkaar te helpen om door deze zware tijden heen te komen en er vooral begrip is vanuit de markt voor de situatie uiteindelijk."

Voor meer informatie:
John Gijbels
Euro Gijbels
Acaciastraat 21
2440 Geel – België
Cami de les Arenes s/n
43300 Mont-roig del Camp
Tarragona - España
info@euro-gijbels.be    
www.eurogijbels.be