Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
import Israëlische kruiden

"Bepaalde kruiden, vooral basilicum, worden inmiddels jaarrond in goede volumes afgenomen"

Gesneden kruiden zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden en worden inmiddels ook in Duitsland steeds meer geteeld. De Duitse gesneden kruiden hebben daarbij directe concurrentie van hoogwaardige importgoederen, bijvoorbeeld uit Israël. Vooral in de koude tijd van het jaar zijn de Israëlische gesneden kruiden zeer populair in de horeca en gespecialiseerde handel, vertelt Sedat Bayburt, directeur van SE-SA Obst und Gemüse Großhandel, gevestigd op de groothandelsmarkt in Hamburg.


Israëlische kruiden

Al sinds de oprichting van zijn bedrijf, inmiddels acht jaar geleden, werkt Sedat nauw samen met Israëlische kruidentelers. "Wij bieden het hele jaar door een breed assortiment van Israëlische producten aan en dankzij deze ervaring hebben de importkruiden zich tot een fundamenteel onderdeel van ons productassortiment kunnen ontwikkelen. Traditioneel neemt de vraag nu vanaf half oktober geleidelijk toe, aangezien veel Duitse kruiden het einde van hun seizoen naderen. Het hoofdseizoen duurt over het algemeen tot april, waarbij bepaalde kruidensoorten uit Israël, vooral basilicum, inmiddels het hele jaar door in goede hoeveelheden af worden genomen." Naast de Israëlische ingevlogen kruiden importeert het bedrijf kruiden uit Kenia.


Sedat Bayburt en Sayed Nageb runnen samen het groothandelsbedrijf SE-SA op de groothandelsmarkt in Hamburg. 

Een belangrijk deel van de Israëlische gesneden kruiden wordt in de vollegrond geteeld, waardoor de energiecrisis de kruidentelers daar minder treft. "De verse kruiden worden uitsluitend per vliegtuig getransporteerd," aldus Sedat. De vrachttarieven zijn sinds het begin van de crisis enorm gestegen en hebben meermaals tot overeenkomstige prijsaanpassingen geleid. "Dit heeft echter nauwelijks gevolgen gehad voor de vraag. In tegendeel: de Israëlische kruiden, ook de kleinere, minder bekende soorten, worden steeds populairder."


Links: verpakte geïmporteerde kruiden, rechts: gele courgettes uit Israël

De periode voor Kerst in december is volgens Sedat nog steeds de beste verkoopmaand voor de kruidenbosjes. "Vooral in week 50-51 zien we elk jaar een plotselinge stijging van de vraag." Hetzelfde geldt voor eetbare bloemen die ook het hele jaar door uit Israël af worden genomen. 


Een gedeelte van het Israëlische assortiment: kumquats, vijgen en eetbare bloemen

Door de jarenlange en nauwe samenwerking met de telers in het land van herkomst heeft SE-SA Obst und Gemüse Großhandel zich kunnen ontwikkelen tot een aanlooppunt voor het complete Israëlische versassortiment, vervolgt Sedat. "Kumquats zijn bijvoorbeeld een sterk product onder de Israëlische producten. Ook gele courgettes worden elk jaar populairder. Israëlische vijgen worden vooral in de winter en aan het begin van de zomer veel verhandeld." Het groeiende bedrijf levert dan ook aan een brede klantenkring. "Wij zijn nog steeds sterk vertegenwoordigd in de Noord-Duitse horeca, maar hebben onze activiteiten geleidelijk uit kunnen breiden naar andere gebieden."

Foto's: SE-SA 

Voor meer informatie:
Sedat Bayburt
SE-SA Obst & Gemüse Großhandel
Großmarkt Hamburg, Duitsland
Tel: +49 (0) 40 58 96 56 56
[email protected] 
www.sesa.hamburg

Publicatiedatum: