Johann Janker van Ecowind en Stephan Schindele van BayWa

"Fruitvoltaïek biedt de gebruiker zowel inkomen als besparing"

Hernieuwbare energiebronnen, bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, hebben in de afgelopen jaren snel aan betekenis gewonnen. Het bedrijf EcoWind, een dochteronderneming van de afdeling 'Renewable Energy' van BayWa, houdt zich bezig met agrivoltaïsche energie en heeft een proces voor het dubbele gebruik van fruitplantages ontwikkeld. Met de ingebruikname van de splinternieuwe 'fruitvoltaïek'-installatie in het Oostenrijkse Haidegg zijn er nu in totaal 14 Agri-PV standplaatsen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Tijdens het ICOP-telerscongres in Weiz gaven Johann Janker & Stephan Schindele inzicht in het proces en de toepassingsmogelijkheden ervan.

Door het zogenaamde dubbele gebruik oogst de desbetreffende teler niet alleen appelen en zachtfruit, maar ook zonne-energie die ofwel rechtstreeks gebruikt wordt of wordt opgeslagen voor gebruik op een later moment. Stephan: "Daarmee biedt het proces zowel kansen voor een extra inkomen als kostenbesparingen. Daarnaast willen we met de fruitvoltaïek ook bijdragen aan de acceptatie van een bijna nieuwe industrie."

Rechts: een blik op de installatie in Haidegg, waar appelen geteeld worden. Verder wordt Agri-PV ook al ingezet bij steenfruit en zachtfruit. Verdere projecten in Polen en Portugal staan al op de planning. 

Efficiënt grondgebruik
Met BayWa's handel in fruit en de bestaande activiteiten op het gebied van de verkoop van zonnepanelen voor de industrie en het mkb, was het een relatief logische stap om de competenties in Agri-PV te bundelen, aldus Stephan. "Ons doel is om optimale oplossingen voor de respectieve markten te ontwikkelen en de grond daarbij efficiënt te gebruiken." Naast de dubbele opbrengst mag volgens Stephan ook de beschermende functie van de zonnepanelen niet worden verwaarloosd. "Agri-PV biedt directe bescherming tegen regen en hagel, evenals tegen lichte vorst. Wij hebben vastgesteld dat vooral de speciale gewassen in de fruitteelt een groot potentieel voor Agri-PV bieden."


Johann Janker en Stephan Schindele

Minder arbeid, water en gewasbeschermingsmiddelen nodig
Het nieuwste vlaggenschipproject op het gebied van fruitvoltaïek is de installatie in Haidegg (Steiermark). De eerste ideeën en benaderingen hiervoor werden in februari 2021 gemaakt, in juli van dit jaar kon de installatie in gebruik worden genomen, schetst Johann. "De doorlooptijden zijn dus relatief kort, wat bijzonder gunstig is. In de praktijk biedt Agri-PV de betrokken teler een stukje inkomensdifferentiatie en meerdere besparingsmogelijkheden. Want dankzij Agri-PV is er aanzienlijk minder werk en water nodig. Daarnaast kunnen er uiteindelijk hogere omzetten behaald worden, tot wel 8.000 euro per hectare per jaar. Wij zijn er ook van overtuigd dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dankzij Agri-PV sterk teruggedrongen kan worden, wat ook zeer zinvol is met het oog op duurzaamheid."


Benedikt Kammerstätter en Michael Fuker (Ecowind)

Kerngegevens Haidegg:
- Totaal oppervlakte: 5.000 m2
- Onder PV-panelen: 2.775 m2
- Totale capaciteit: 340 kWp
- Verwachte elektriciteitsopbrengst per jaar: maximaal 385.000 kWh
- Aantal modules: 1.134 stuks
- Specificaties: 49 % lichttransmissie
- Vermogensomzetter: 9 eenheden (6 strings met elk 21 modules)

Voor meer informatie:
Johann Janker & Stephan Schindele
EcoWind GmbH
Tel.: +43 2748 20 310
jj@ecowind.at 
www.ecowind.at  
www.baywa-re.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.