Dieter Kreissel - Peninsula Packaging

Verpakking geschikt voor drie doeleinden

"We kwamen er als bedrijf al snel achter dat we onderdeel zouden blijven van het probleem in plaats van een oplossing als we niet anders naar onze producten zouden gaan kijken en het duurzaamheidsprincipe zouden integreren," zegt Dieter Kreissel, algemeen manager van Peninsula Packaging in Bellville, Zuid-Afrika.

"We hebben een aantal fundamentele wijzigingen aangebracht in ons bedrijf en de samenwerking met onze leveranciers en klanten verbeterd. We hebben belangrijke vragen gesteld om de behoeften en uitdagingen van onze klanten te identificeren en te zien waar de kansen lagen om antwoorden te vinden op de vragen van de verschillende betrokken partijen en de gemeenschap als geheel."

PolEMap, een recyclebaar, hybride PE-verpakkingsformaat blijkt het laagste CO2-transmissieniveau te hebben als enig ander beschikbaar materiaal (foto's: Peninsula Packaging)

Vervolgens begon het traject om het bedrijf te transformeren van een leverancier van traditionele zakken naar een leverancier van waardetoevoegend, duurzaam verpakkingsmateriaal. Ze realiseerden zich dat het product zelf volledig recyclebaar moest zijn en op veel plaatsen gerecycled moest kunnen worden, tegen lagere of dezelfde kosten als alternatief verpakkingsmateriaal en ten derde betere voordelen moest bieden op het gebied van verwerking, houdbaarheid, smaak, geur en productpresentatie.

"Als bedrijf hebben we de unieke positie dat we niet alleen materiaal produceren en decoreren met het ontwerp van de klant, maar dat we zelf ook alle productontwikkeling kunnen uitvoeren."

PolEMap biedt duidelijke voordelen op het gebied van houdbaarheid

Hij vervolgt: "De ontwikkeling van deze producttypes is geen eenvoudig proces en we hebben in de loop van de tijd veel fouten gemaakt. Daardoor zijn we alleen maar meer vastberaden geraakt om de ultieme oplossing te vinden en te leveren. We testen en experimenteren met verschillende soorten plastic en een groot aantal voedingsproducten van vlees, gerookte forel en mosselen tot aan macadamianoten, koffie, kruiden, pasta en alles daar tussenin."

Het resultaat van hun inspanningen is terug te zien in een aantal nieuwe en gepatenteerde producten, die beschikbaar zijn voor de Zuid-Afrikaanse en Europese markt.

Penflo
Een 100% recyclebare, op PE gebaseerde verpakkingsvorm, die geschikt is om BOPP/OPP te vervangen, wat wel als recyclebaar op de markt wordt gebracht, maar in realiteit moeilijk te recyclen is en op maar weinig plaatsen daadwerkelijk wordt gerecycled.

Dit innovatieve, gepatenteerde materiaal werd voor het eerst gebruikt door Tesco voor hun appels en bleek een uitstekend alternatief voor de dure import van MDO, zegt Dieter. "We hebben de toepassing van Penflo nu uitgebreid naar droge voedselproducten en we hebben het PET/PE-laminaat en het BOPP-laminaat daarmee kunnen vervangen voor deze producten. Testen op het gebied van de houdbaarheid hebben bevestigd dat de houdbaarheid voor gedroogd fruit, noten en snoepjes meer dan 100 dagen is."

PolEMap
Een 100% recyclebare, hybride PE-verpakkingsvorm voor het vervangen van BOPP AF en PE-materiaal. PolEMap heeft de beste CO2-transmissieniveaus van al het beschikbare materiaal en verlengt de houdbaarheid van voorbereide groentes, salades en fruit met 20 dagen.

PolEMap-zakken met gemodificeerde gastransmissieniveaus, ideaal voor producten met doorlopende verdamping

PolePouch
Een 100% recyclebare, op PE gebaseerde vervanging voor de huidige meerlaagse plastic verpakkingen. "We kunnen met specifieke verpakkingen de houdbaarheid verlengen en de presentatie van een groot aantal producten verbeteren. Bovendien zijn we erin geslaagd onze activiteiten uit te breiden naar vloeistofverpakkingen met tuit, inclusief hot fill-toepassingen." 

Penbio1
Een extra verpakking in PolEMap om botrytis en schimmelgroei in producten zoals druiven te bestrijden. "De eerste resultaten hebben aangetoond dat het verpakte product na verzending uitzonderlijk goed presteert en een betere houdbaarheid en kwaliteit heeft," zegt hij.

Druiven na 70 days in Penbio1 versus druiven van dezelfde tros, verzonden in dozen en polycoat papieren zakken (zonder CO2-folie)

Peninsula Packaging heeft ook een aantal exclusieve licenties voor de Zuid-Afrikaanse markt, zoals Perfotec: technologie die wordt gebruikt in MAP-toepassingen op retailverpakkingen en hun Dynamic Liner System.

Het bedrijf biedt ook Keep-It-Fresh ethyleen-verpakkingen die momenteel worden gebruikt voor steenfruit en tomaten. Recente tests op papaja's bij kamertemperatuur waren succesvol in het verlengen van de houdbaarheid van het product tot 30 dagen.

Fox verpakking: gecombineerde verpakking die voornamelijk voor aardappels, citrus en uien worden gebruikt.

"We zijn ervan overtuigd dat we nu aan belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie"
"Naast de producten die we leveren," zegt Dieter, "hebben we ook onze printprocessen aangepast naar digitaal flexo-printen, zodat we ook daarin competitief kunnen blijven en toch de CO2-voetafdruk kunnen verkleinen."


"We hebben ons bedrijf met succes getransformeerd naar een bedrijf dat innovatieve oplossingen biedt aan een groeiend aantal klanten en steeds uitbreidende marktsegmenten. We zijn ervan overtuigd dat we nu een aanzienlijke bijdrage leveren aan de circulaire economie en de juiste oplossingen kunnen bieden aan onze klanten."

Voor meer informatie:
Dieter Kreissel
Peninsula Packaging
Tel: +27 21 948 0717
www.masterplasticsgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.