Laurens Snijders, Exsa Berries:

"Onbalans op markt blauwe bessen door torenhoge aanvoer vanuit Peru"

Tholen - De markt van blauwe bessen staat momenteel fors onder druk. "Er zijn enorm veel blauwe bessen op de markt. Met name vanuit Peru, dat de afgelopen paar weken 30% meer bessen heeft verstuurd dan vorig jaar", vertelt Laurens Snijders van Exsa Berries. "In die zin kwamen de stakingen in Zuid-Afrika voor de bessenmarkt niet heel ongelegen, want er is nog altijd voldoende product beschikbaar op de markt."

"De markt van vraag en aanbod is hierdoor wat in onbalans geraakt en prijzen zijn onder druk komen te staan. Nu is het traditiegetrouw een wat lastigere periode op de bessenmarkt vanwege de piek in de aanvoer. Prijzen van de losse blauwe bessen op de markt ligt momenteel tussen de 4,50 en 5 euro. Deze week staan er grote retailacties gepland, dus ik hoop dat dit zorgt voor een vermindering van de voorraad op de markt", aldus Laurens.

Onlangs voerde Exsa Berries een test uit met de import van blauwe bessen uit Zimbabwe via luchtvracht. "Deze proef is prima verlopen en gaan we zeker een vervolg geven. Met blauwe bessen is het vaak of te veel of te weinig product op de markt. Met luchtvracht kun je tekorten op een snelle manier invullen en het bessenseizoen in Zimbabwe sluit mooi aan op het Hollandse seizoen."

Exsa Berries ging eind vorig jaar van start als aparte zachtfruittak van Exsa Europe. Het bedrijf kan dankzij een samenwerking met Goes De Meern alle verpakkingswensen invullen voor haar klanten. Hoe de afzet van blauwe bessen zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen, is volgens Laurens grotendeels afhankelijk van de consumptie. "Veel landen - Peru voorop - hebben veel nieuwe aanplant die in productie komt. Alleen bij een hogere consumptie, blijft de markt in balans."


Adelita-frambozen uit Egypte

Aanvullend op de blauwe bessen biedt het bedrijf momenteel frambozen uit Marokko, Spanje en Portugal aan, daarnaast is het plan om de Egyptische frambozenproductie de komende tijd uit te breiden. "Ook de frambozenmarkt is nu in onbalans door een grote Zuid-Europese productie en daarnaast zijn er nog Nederlandse frambozen op de markt."

"De markt van bramen is altijd grillig. Daarbij is het echt 'het kan vriezen, het kan dooien.' Bovendien is iedereen nieuwsgierig hoe de verwarmde teelt er richting het voorjaar uit zal zien. De rode bessen uit de koeling hebben een goed groeiseizoen gehad. Traditiegetrouw is de vraag naar de bessen uit de CA-bewaring in deze periode vrij stabiel. Die vraag krijgt normaal een piek richting de feestdagen", besluit Laurens.

Voor meer informatie:
Laurens Snijders
Exsa Berries
+31 (0)6 8209 9256
laurens.snijders@exsaberries.com
www.exsaberries.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.