Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Dijk International, Rotterdam

Uit de oude doos: Levering van uien het hele jaar door

Al ruim 30 jaar houdt van Dijk International (VDI) te Rotterdam, onderdeel van de Van Dijk Groep, zich bezig met de export van Nederlandse producten naar overzeese landen, vooral aardappelen en uien. Daarnaast importeert het bedrijf veel uien, een afdeling die voornamelijk wordt "beheerd" door de heer
J.J. van der Lans. Wat uien betreft neemt de import van dit product uit de Zuid-Franse Camargue bij VDI een belangrijke plaats in. Directeur G.H. Roodzant: "Camargue-uien zijn binnen ons bedrijf een interessant gebeuren, hoewel het in feite een zaak is die in zes à zeven weken bekeken is. In de Camargue werken wij zeer nauw samen met de teler, Domaine de Boisviel genaamd, die in totaal 600 ha teelt, waarvan jaarlijks 150 ha uien. De opbrengst van het gesorteerde product is ongeveer 5000 ton."

Directeur G.H. Roodzant (links) en het hoofd-import van Van Dijk International J.J. van der Lans

VDI is in 1982 met de import van Camargue-uien gestart. Het jaar daarop stuurde het bedrijf een pioniersploeg van een man of twaalf naar Zuid-Frankrijk om met de uit Holland meegenomen machines de uienteelt in de Camargue goed van de grond te krijgen. Momenteel [1988] gaat er tijdens de oogst nog slechts één man naar toe. De rooiperiode van de Camargue-uien begint meestal in de eerste week van mei. Dan moet het geoogste product op een natuurlijke manier op het veld drogen. Het oogsten van Camargue-uien gebeurt op dezelfde wijze als in Nederland d.w.z. geklapt, gerooid en op het veld gedroogd. Het gewas wordt zo groen mogelijk gerooid, omdat dit een betere huidvorming ten goede komt. "We verwachten dat de uien dan, in de week na Pinksteren voor de markt disponibel zijn", zegt de heer Roodzant.

De Camargue, gelegen in de delta van de Rhône, is behalve een drukbezocht toeristenoord, befaamd als het is om zijn natuurschoon en wilde paarden, door de samenstelling van de bodem en het heersende zachte klimaat, bijzonder geschikt voor de uienteelt. Domaine de Boisviel heeft een eigen uiensorteerinrichting die dag en nacht in bedrijf is. Tijdens het seizoen werken er 50 à 60 man. "De controle op de kwaliteit van het product", zegt de heer Roodzant, "is zeer intensief. De uien worden in drie maten gesorteerd t.w. small, medium en large." De grootste afnemer van VDI van Camargue-uien is West-Duitsland met 30 à 35% (voornamelijk smalls), 20% gaat naar Zweden en Engeland en de rest naar andere Europese landen, waaronder België. Voor het eerst brengt VDI dit jaar ook Camargue- uien in kleinverpakking vanaf 500 gram en groter volgens de wensen van de klant in de handel. Deze kleinverpakking is uitbesteed.

De heer Roodzant stelt er prijs op de nadruk te leggen op de uitstekende relaties die VDI sinds 1982 met de eigenaar van Domaine de Boisviel onderhoudt. "De eigenaar is een vakbekwame man die bijzonder accuraat werkt. Dagelijks is hij op het werk aanwezig om alles tot in de puntjes te regelen. Wij zijn dan ook bijzonder te spreken over de constante kwaliteit uien die hij elk jaar weer levert." De uiencampagne in de Camargue past precies tussen de oude oogst van Nederlandse uien die eind mei van de markt zijn en de nieuwe oogst van Nederlandse uien die ongeveer half juli begint. Bovendien wordt het na de 6 à 7 weken van de uienoogst in de Camargue zo warm en droog dat de uien daar haast niet meer te verwerken zijn.

Uit Nieuw-Zeeland importeert Van Dijk International uien van dit merk

De heer van der Lans: "Na de periode van de Camargueuien gaan we omstreeks half juli over op de import van Pfalz-uien uit West-Duitsland. Vervolgens houden we ons tussen half augustus en half september bezig met de import van Hongaarse Mako-uien. Van eind september tot eind maart zijn dan de Poolse uien aan de beurt. Dit zijn keiharde uien waarvan de prijs meestal het dubbele bedraagt van die van de Hollandse uien. Op het ogenblik zitten we volop in de import van de nieuwe oogst uien uit Nieuw-Zeeland die tot eind mei duurt. Daarna komen de Camargue-uien. Het grote voordeel van onze manier van werken is dat je het hele jaar rond de beschikking hebt over een constant aanbod van verse uien van uitstekende kwaliteit."

Boisviel is het merk Camargue uien dat Van Dijk International op de markt brengt

De aanvoer van Nieuw-Zeelandse uien begint eind februari. De heer Roodzant vindt deze uien, die voornamelijk geteeld worden op het noordelijke eiland, kwalitatief een van de beste importuien. "De boeren daar zijn zeer gespecialiseerd in de uienproductie. De teelt is voornamelijk geconcentreerd rond de plaats Dukekohe en gebeurt op bedden in drie rijen van 1.60 meter breed. Het vervoer over zee vindt plaats in geventileerde ruimen en in containers. Voor het transport naar Nederlandse havens wordt gebruik gemaakt van zowel lijnschepen als van charterboten."

Bron: Primeur 16 - Jaargang 02 - 6 mei1988

Publicatiedatum: