Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AAFC-onderzoek naar hittebestendige aardappelgenen

In het klassieke kinderspel wil niemand degene zijn die blijft zitten met de "gebakken aardappel". Dit geldt ook voor telers, nu de stijgende temperaturen over de hele wereld nieuwe betekenis geven aan deze term. Telers realiseren zich dat het veredelen van een aardappel die bestand is tegen hittestress, steeds urgenter wordt. En dat geldt ook voor de aardappelsector in Canada, die goed is voor gemiddeld 4,5 miljoen ton per jaar.

Deze behoefte werd erkend door dr. Xiu-Qing, een onderzoekswetenschapper van de Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) bij het Fredericton Research and Development Centre. Hij doet al jaren onderzoek naar hittestress bij aardappelen en heeft recent een aantal doorbraken bereikt. In 2018 startte hij een samenwerking met de University of New Brunswick en internationale medewerkers om de reactie op hittestress in 55 verschillende aardappelrassen te onderzoeken; de eerste grootschalige studie van zijn soort. In de meeste bestudeerde rassen zorgde de hittestress voor kleinere, maar groenere bladeren en een hogere plant, terwijl het formaat van de aardappel en het aantal aardappels per plant sterk verminderde. Dit onderzoek liet ook zien welke rassen het meest hittebestendig waren: Eramosa, Chieftain, AC Belmont en Superior.Deze rassen identificeren was een belangrijke eerste stap, maar zelfs deze aardappelen deden het niet bijzonder goed in de hitte. Het was dus duidelijk dat meer onderzoek nodig was. In 2020 werkte dr. Li samen met zijn AAFC-collega dr. Benoit Bizimungu en onderzoekers van de Queen's University aan een studie die werd bekroond met een Outstanding Paper Award van de American Journal of Potato Research.

Hun publicatie "Effecten van hittestresstolerantie in vijftig aardappelrassen" stelde vast dat aardappelrassen die bekend staan om hun vroege rijpheid in het veld even snel groeiden als rassen die later rijpen als ze worden blootgesteld aan hittestress in kassen. Maar de hitte vertraagde het rijpingsproces. Het onderzoek van dr. Li en zijn collega's was erop gericht het specifieke aardappelgen te onderscheiden dat kan helpen verklaren waarom dat zo is, en de mechanismen die bepalen of een aardappelras vroeg of laat rijpt.

Na deze bekroonde studie, startte en leidde dr. Li een nieuw onderzoeksproject om nog meer te kunnen leren en dieper in te kunnen gaan op de mechanismen van de genomen van de reactie van aardappelen op hittestress.

Klik hier voor het volledige persbericht.

Voor meer informatie:
Agriculture and Agri-Food Canada
Tel.: +1 866 345 7972
aafc.mediarelations-relationsmedia.aac@agr.gc.ca

Publicatiedatum: