"Eigen appels eerst"

Kinderactie om Nederlandse telers te helpen hun appels te verkopen

Boerschappen en The Happy Activist, gesteund door telersclubs ZLTO, LTO Noord en LLTB, starten een kinderactie, zodat zij in de herfstvakantie de telers kunnen helpen hun appels te verkopen. "Nederlandse telers laten hun appels aan de boom hangen omdat het niet loont om ze op te slaan door de hoge energieprijzen. Telers zouden nu geholpen zijn met een versnelde verkoop, maar ondertussen komt ongeveer 30% van de verkochte appels in de retail uit landen als Nieuw-Zeeland, Chili en Brazilië", zo meldt Boerschappen in een persbericht.

Deze kinderactie is op touw gezet om rijpe appels zo snel mogelijk verkocht te krijgen en de Hollandse oogst te promoten. Kinderen kunnen direct bij een teler in de buurt appels of peren inkopen en deze deur-aan-deur verkopen. "Ze kunnen hiermee een extra zakcentje verdienen en helpen de Nederlandse appeltelers, waarvan de oogst nu nog aan de bomen hangt."


 
30% exotische appels 
Momenteel komt de laatste pluk appels van de boomgaarden in Nederland. "Die zijn gezond, vers en juist nu het lekkerst, maar bewaren is momenteel heel erg duur. De teler zit er dus mee in zijn maag. Intussen liggen er in een gemiddelde supermarkt 13 appelrassen en komt zo’n 30% van ver weg tot wel 20.000 kilometer. Dat voelt niet goed. Waarom eten we niet elk jaar direct ná de Hollandse pluk eerst de appels van eigen bodem? Daarvoor krijgt de appelteler een eerlijke prijs en de consument een verse en gezonde appel."

Ook EditieNL besteedde aandacht aan de actie van Boerschappen. Daarin stelt Stijn Markusse, oprichter van Boerschappen, dat ook supermarkten hun steentje bij kunnen dragen. "De supermarkten moeten meer Nederlandse boeren supporten en promoten." Daarnaast moeten volgens hem eerst de Nederlandse appels die in het seizoen zijn worden verkocht en daarna pas de buitenlandse appels. "We halen appels uit het buitenland terwijl de appels in Nederland niet van ver hoeven te komen en vers zijn." Bekijk het volledige fragment van EditieNL hier (vanaf 8.35).
 
Voor meer informatie:
De Kleine Bezorgdienst
www.dekleinebezorgdienst.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.