Begin november start in het Noord-Spaanse gewest Navarra het seizoen van een van zijn meest gewaardeerde producten, de artisjok van Tudela. "De oogst van alle gewassen in de buitenteelt is afhankelijk van het weer. Ook al kunnen we hier en daar al wat artisjokken snijden, de hitte zorgt ervoor dat het grootste deel van de gewassen nog wat moet wachten om geoogst te worden", zegt Sara Oliver van FHF. "Dit jaar beslaat ons areaal 45 hectare. Met ongeveer 12.000 kilo per hectare hopen we dus op een oogst van ruim een half miljoen kilo."
FHF, het enige bedrijf dat het Reyno Gourmet-kwaliteitslabel mag gebruiken voor zijn artisjokken, zet de volledige productie af op de Spaanse markt.
"De artisjokken worden in verschillende presentaties aangeboden: het product met stengel en blad, dat per dozijn wordt verkocht, en het product zonder stengel, dat per kilo wordt verkocht", legt Sara uit. "Bijna alle volumes van artisjokken met stengel en blad worden in Navarra en Baskenland verkocht, terwijl in de rest van Spanje het gesneden product wordt geconsumeerd. Maar precies de stengel is eigenlijk een van de meest exquise delen van de artisjok. Op dat vlak hebben we dus nog promotiewerk voor de boeg."
"Naast het verse product leveren we ook artisjokken aan de verwerkende industrie, al doen we dat meestal aan het einde van het seizoen, van half mei tot half juni. Het gaat dan om product dat niet meer aan de voorwaarden voldoet om vers op de markt te worden gebracht."
Na een eerste oogst die tot eind januari plaatsvindt, is er vanaf maart en gedurende de gehele lente in Ribera de Navarra, het gebied waar de artisjokken met beschermde oorsprongsbenaming worden geteeld, een tweede oogstseizoen.
"Dit jaar zien we al veel interesse van kopers voor onze BGA-artisjokken. Vorig jaar was er ook heel veel vraag én er was bovendien een gebrek aan product. Het weer zat toen niet mee en omdat de Ebro buiten zijn oevers was getreden, ging er veel product verloren in de streek." Dit seizoen is de hitte het probleem, zo legt Sara uit. "De aanplant vindt normaal gesproken op vaste data plaats. Dit jaar zorgt de hitte niet alleen voor uitstel in de artisjokoogst, maar moesten we ook de plantdata voor andere groenten wijzigen. De oogst van broccoli en bloemkool zal ook later dan gebruikelijk aanvangen."
"De artisjok van Tudela is geliefd bij de consumenten én de chef-koks"
De artisjok van Tudela is "de bekendste en meest gewaardeerde van Spanje vanwege zijn geweldige kwaliteit", zo leest men in de specificaties van de BGA. Het belang van deze artisjok gaat ook verder dan alleen maar de consumptie, want het ras van de BGA, namelijk Zueca Blanca de Tudela, is het meest gebruikte reproductiemateriaal in Spanje voor artisjokken. Spanje is overigens de op één na grootste artisjokkenteler van Europa en de op twee na grootste in de wereld.
"De artisjok van Tudela wordt door de consument en ook door chef-koks zeer gewaardeerd om zijn smaak en kwaliteit. De restaurants in onze streek zijn ook zeer betrokken bij het promoten van het voedsel van Navarra, waaronder onze artisjok. We hebben ook een Groentefestival waar we proeverijen organiseren voor onze seizoensgroenten en ons bedrijf stuurt wekelijks artisjokken met het Reyno Gourmet-zegel naar de restaurants van chef-kok Martín Berasategui, die in totaal 12 Michelinsterren heeft", vertelt Sara.
Voor meer informatie:
FHF – Frutas y Hortalizas de Fontellas
Avda. Navarra 70
31512 Fontellas (Navarra) - Spanje
Tel: +34 948 825 916
info@fhfontellas.com
https://fhfontellas.com